Доц. Стойчо Стойчев: Изборите слагат край на агонията, нови политически играчи винаги са опция

  • 25 март 2024 20:17

  • 1936
  • 5
Доц. Стойчо Стойчев: Изборите слагат край на агонията, нови политически играчи винаги са опция
© Bulphoto (архив)

Първият мандат окончателно се провали, след като Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер и отказа да създаде правителство. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, служебният кабинет и изборите 2 в 1 781

"Мнозинството се разпадна още от 6-7 март. При изчерпано политическо доверие трудно се правят реформи, които да бъдат легитимни. Затова краят е логичен, единственото проблематично е, че всичко става бавно. Този кошмар е крайно време да свърши. Колкото по-бързо ПП-ДБ върнат втория мандат неизпълнен, толкова по-добре", каза политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят правителство нито с втория, нито с третия мандат. 

"Основната част от щетите ще бъдат понесени от ПП-ДБ. Но това съвсем не е краят. Ще имаме още циркови изпълнения, които ще наблюдаваме през следващата седмица. Наистина най-добре ще е да се приключи максимално бързо с общото излагане, което до голяма степен е продукт на наглост, арогантност и глупост", коментира социологът Кольо Колев за Bulgaria ON AIR.

Петков: Решение за втория мандат – утре сутрин, ще поемем ясна отговорност

Доц. Стойчев смята, че изборите биха били най-добрият вариант в създалата се ситуация.

"Съставът на Министерския съвет е част от голямата драма. Трудно може да изкараме единия чисто бял, а другия черен. Има такива, които свършиха работа, но и двете страни носят отговорност. Важно е как ще се разиграе ситуацията. Трябва да идем на избори, защото в такава ситуация, където нещата са счупени, изборите имат пречистващ момент. Възможно е избирателите да санкционират едната от двете групи и вече да се търси ново начало на властта", посочи той.

Според Колев е възможно да се появят и нови политически формации. 

"Не можеш с 1/4 от депутатите ти да притежаваш 100 процента от властта. Трябва да се направи коалиция, да разделиш част от властта и да играеш с партньори. Тук се играе малко като в детската градина, вместо те да бъдат господари на думите си, те слугуват на тях. Не съм оптимист, че и в бъдеще ще имат някаква форма на комуникация. Възможно е и преди предсрочния вот да се появят алтернативни политически формации", заяви той.

"Нови политически играчи са винаги опция. Доказа се, че не с много усилия различни могат да влязат в парламента. Много лесно могат да се намерят 2-3 партии, които да влязат във властта. Важно е и времето кога ще се излъчат предсрочните избори. Все още много трудно може да прогнозира дори избирателната активност, тъй като все още не знаем как ще бъдат разположени парламентарният вот и европейският", добави доц. Стойчев.

Възможно е да ударим дъно на избирателната активност при случай на избори 2 в 1.

"Ако изборите бъдат проведени през седмица, е възможно да ударим дъно на избирателната активност. Прогнозирам милион и половина на европейските избори и около 1,9-2 млн. на парламентарните. Към момента хората не виждат алтернатива, но я търсят и са изключително недоволни", каза социологът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1936 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.03.26 | 01:40

5
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.03.25 | 22:45

4
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
факт

2024.03.25 | 20:51

3
доцент-чичовото
дрън-дрън

2024.03.25 | 20:51

2
агонията тепърва престоир а сега е само едно пририпване
Беден

2024.03.25 | 20:32

1
плешив гей страхотна комбинация

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини