Ана - Мария Кръстева: Нямаше по-светла личност от патриарх Неофит през последните години в БПЦ

  • 14 март 2024 10:20

  • 183
  • 3
Ана - Мария Кръстева: Нямаше по-светла личност от патриарх Неофит през последните години в БПЦ
© Novini.bg/ Canva

Патриарх Неофит винаги е носил посланието на Евангелието: "Обичайте се и се молете". Това разказа пред БНР Ана - Мария Кръстева, журналист и водещ на предаването "Благовестие" по програма "Христо Ботев".

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 138

Светият синод се събира днес на заседание във връзка с кончината на патриарха. Траурното заседание ще бъде оглавено от Великотърновския митрополит Григорий, който е най-старшият архиерей. Очаква се да бъде определена датата за поклонението и погребението на негово светейшество. На тази дата ще бъде и националният траур.

"Познавам го от дете. Помня един снажен мъж с изключително чисти сини очи. После се свързахме в Духовната академия, в която учих. Той беше прекрасен ректор и после пръв декан на Богословския факултетНямаше по-светла личност от него през последните години в БПЦИзключително неконфликтен, нямаше пресметливост и задни мисли. Винаги беше готов да помогне да деца и студенти, на всички, които бяха около него. Той нямаше навик да удря по масата и да бъде строг. Но през цялото време устояваше истините на вярата кротко и много смирено". 

Всичко за смъртта на патриарх Неофит

Патриар Неофит се надяваше Църквата да застане като един стожер на обществото, разказа Ана - Мария Кръстева в предаването "Преди всички". 

"Неговата основна мисъл беше, че трябва да се молим на Бог, за да получим духовно прозрение.

От него не съм чула лоша дума за никого. България загуби един достоен архиерей. От тук нататък не виждам много светлина в тунела. И заради това разделение, което наблрюдаваме в църквата, и заради случилото се в Сливен.

Бог му спести мъките, които е имал през последните няколко месеца, но му спести и това да види как единството съвсем е напуснало неговите братя. Много съм притеснена за това, което се случва в БПЦ. Разделени са в някакви лагери".

Тя очаква да има изострена битка за нов патриарх на БПЦ.

"Три са точките, по които може да бъде избран патриарх. Първата е 5 години да бъде митрополит. Втората е да бъде поне на 50 години. Трета - да има правилно отношение към вярата.

Трима са тези, които Светият синод би трябвало да посочи в 7-дневен срок преди Църковно-избирателния събор".

В Сливен трима митрополити застанаха против наредбата за избор на епархийски митрополит, която беше наистина безумна, обясни Ана - Мария Кръстева.

"Има и още един лагер. Наблюдава се прегрупиране, което на мен ми е странно. Между тези два лагера ще бъде борбата кой да е патриарх".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
183 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:02

3
❤️ Г­­о­­­р­е­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­в­­и­­ ­о­ч­­­а­­к­в­­­а­­т ­-­­ X­1­8­­.­­F­U­­­N

2024.03.14 | 17:09

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

2024.03.14 | 10:50

1
какви са тия идиоти, с които ни засирате днес бе?

Добави коментар

Водещи новини