Министър Шалапатова подписа Меморандум с Испания за развитие на социалната икономика

  • 11 март 2024 17:43

  • 442
  • 7
Министър Шалапатова подписа Меморандум с Испания за развитие на социалната икономика
© МТСП

Меморандум за сътрудничество за споделяне на добри практики за развитие на социалната икономика подписаха министърът на труда и социалната политика д-р Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е и Йоланда Перес, втори заместник министър-председател и министър на труда и социалната икономика на Испания. Парафирането на документа беше в рамките на заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което се проведе в Брюксел, Белгия, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Целта на меморандума е да стимулира диалог и сътрудничеството между България и Испания с цел насърчаване на социалната икономика, кооперативните дружества и други субекти на социална и солидарна икономика и техните инструменти за финансиране.

Преговорите между двете страни за меморандум в областта на социалната икономика стартираха през октомври 2023 г. по време на Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, чиято цел е насърчаване на социалната икономика в Европа. „За всички социални министри е ясен потенциалът, който крие социалната икономика за борбата с бедността, за насърчаване на заетостта на хора в уязвимо положение, особено имайки предвид предизвикателствата на пазара на труда при двойния дигитален и зелен преход“, заяви д-р Шалапатова след подписването на документа. Тя допълни, че е отправила покана към правителството на Испания, тъй като страната има лидерска позиция и богат опит в развитието на социалната икономика.

Министър Шалапатова съобщи, че първата инициатива в изпълнение на меморандума ще бъде работно посещение на делегация от Испания през месец май в България. „Тогава ние ще можем да покажем не само практиката у нас по отношение на социалната икономика, но и ще очертаем сферите за нейното развитие в бъдеще със съдействието на социалните предприятия, общините, гражданските организации и останалите заинтересовани страни“, каза тя. 

Министър Шалапатова: Със законодателни промени ще разширим възможностите за социалното предприемачество у нас

Според министъра на труда и социалната политика Меморандумът е важна стъпка към представяне на потенциала на социалната система в България в международен план за по-успешното постигане и прилагане на всички европейски приоритети за социално сближаване и за социално развитие.

Социалната икономика е основен инструмент за намаляване на социалното неравенство и осигуряване на устойчиво териториално развитие чрез създаване на условия за повишаване на жизнения стандарт на хората от уязвимите групи, като се подобри достъпът им до заетост, обучения и усъвършенстване на тяхната професионална квалификация. Чрез нея те получават подкрепа и възможности за социално включване и самостоятелен начин на живот.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
442 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
гочо

2024.03.12 | 02:00

7
ТАЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЕН КАТО МИНИСТЪР ПЪТУВА!А ТУК В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЯТ ЛУДИТЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ГОРИТЕ И НА ЯЗОВИРИТЕ!!??ТОВА НЕ Е ЧОВЕК ЗА МИНИСТР!! ОСТАВКА !!!ДИРЕКТОРИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ЛУДНИЦИ!!!!???

2024.03.12 | 01:30

6
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
гочо

2024.03.11 | 22:19

5
ТАЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЕН КАТО МИНИСТЪР ПЪТУВА!А ТУК В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЯТ ЛУДИТЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ГОРИТЕ И НА ЯЗОВИРИТЕ!!??ТОВА НЕ Е ЧОВЕК ЗА МИНИСТР!! ОСТАВКА !!!ДИРЕКТОРИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ЛУДНИЦИ!!!!???
гочо

2024.03.11 | 22:17

4
ТАЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЕН КАТО МИНИСТЪР ПЪТУВА!А ТУК В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЯТ ЛУДИТЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ГОРИТЕ И НА ЯЗОВИРИТЕ!!??ТОВА НЕ Е ЧОВЕК ЗА МИНИСТР!! ОСТАВКА !!!
гочо

2024.03.11 | 22:16

3
ТАЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЕН КАТО МИНИСТЪР ПЪТУВА!А ТУК В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЯТ ЛУДИТЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ГОРИТЕ И НА ЯЗОВИРИТЕ!!??

2024.03.11 | 20:41

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man
Тъпотии

2024.03.11 | 20:21

1
Безсмислените срещи на ШляпаПаткова

Добави коментар

Водещи новини