Ето какво констатира парламентарната комисия, създадена след протеста срещу БФС

  • 29 февруари 2024 16:26

  • 750
  • 1
Ето какво констатира парламентарната комисия, създадена след протеста срещу БФС
© Bulphoto (архив)

Констатации за остаряла нормативна уредба и препоръки за по-добра координация между МВР и кметовете съдържа докладът на временната парламентарна комисия, създадена след протеста на футболните привърженици срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 г. На днешното си заседание комисията одобри доклада с 10 гласа „за“, нито един „против“ и един „въздържал се“. 

Депутатите от комисията обсъдиха също постъпила информация от Министерството на вътрешните работи за резултатите от проведената вътрешна проверка на осъществената от министерството охранителна дейност. 

„Доволен съм от работата на комисията. Бяха положени много усилия и бяха изслушани много длъжностни лица от МВР и общината. Бяха очертани и проблемите“, обобщи резултатите председателят на комисията Атанас Атанасов. 

Парична гаранция за мъжа, обвинен за палежа на полицейския бус на протеста срещу БФС

„На практика имаме остаряла нормативна уредба, касаеща събранията, митингите и манифестациите, тяхното провеждане. Този закон е един от първите след демократичните промени през 1989 г. Има нужда от поправки“, посочи още той. 

Атанасов припомни, че съгласно сега действащия закон, кметът на всяка една община отговаря за осигуряването на обществения ред и сигурността на територията на общината. „Да, но кметът не разполага с реални инструменти за това, защото МВР, което по Конституция и по закон трябва да се грижи за опазването на обществения ред и сигурността, е централизирана институция, която не е подчинена на кмета на общината. 

Или трябва да бъдат повече правомощията на кметовете, или кметът не би могъл да носи повече отговорности, при положение, че не разполага с инструментариум“, смята народният представител. 

„Ние имаме изпратена информация за образуваните прокурорски преписки по жалби на пострадали. В същия момент в МВР е довършен цялостен доклад за установени превишавания на власт и права от служители на МВР, който тепърва ще бъде изпратен в прокуратурата за вземане на отношение, тоест за евентуално образуване на нови наказателни производства“, разясни още той. 

Атанас Атанасов съобщи още, че във връзка с протестите и опазването на реда ръководен служител от МВР е бил уволнен, каквато информация е постъпила до комисията, но не посочи на каква длъжност е бил той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
750 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.29 | 16:52

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини