Евродепутатът Атидже Алиева-Вели: На конференцията на ДПС се постави ново начало в агрополитиките на България

  • 29 февруари 2024 14:53

  • 1117
  • 16
©

"Българският производител трябва да знае, че трябва да се възползва от тези качествени схеми, или схеми за качеството - това са защитените географски наименования за произход, които важат за храни и вина, защитените географските указания, които важат за храни и вина и такива за спиртните напитки. Съвсем накратко ще отбележа каква е разликата между трите категории. Първата категория за защитени наименования за произход, както суровината, така и продуктът, трябва да е произведен в дадена географска област, която се индентифицира с този традиционен, уникален продукт за качество. Във втория случай до 85 процента от суровината трябва да бъде произведена в този регион и самата преработка да бъде направена в региона. Говорим за вината. В третия случай суровините не трябва да произхождат от географския регион, а самият процес, (например ирландското уиски) дестилацията се извършва в Ирландия, да бъде извършен в географския регион. Това са схеми, насочени изключително много към малките производители, каквито са нашите производители в България. Тук говорим за едно колективно право, което дава възможност да се притежава това географско указание или наименование за произход при спазване на спецификите на производството, което презентира по един по-добър начин на пазара производителите. В крайна сметка създава едни устойчиви доходи на самите производители".

Това заяви пред репортер на Novini.bg в Страсбург евродепутатът от ДПС Атидже Алиева - Вели във връзка с последните новости и промени около производителите, които бяха гласувани на последната пленарна сесия в Страсбург за защитени географски указания.

Какво се улеснява с тези промени, които бяха гласувани на последната пленарна сесия?

Атидже Алиева обясни: " Самият административен процес на регистрация на тези продукти тръгва с подаване на заявление от държавите членки, през валидиране от Европейската комисия и водене на единен регистър на европейско ниво от ЕК. Нещо много важно, което е принос на евродепутатите, е че всеки производител трябва да получи помощ, включително и съвети, консултанска помощ, за промените, които настъпват с това законодателство.

И поясни: "Изключително важно законодателство за нашите малки производители, които да могат да се възползват и презентират традиционните продукти, планинските продукти, които произвеждаме ние в България, които са отличителна емблема на България за качествена храна. Известни и в Европейския съюз и извън него".

На въпрос защо в България не стихват протестите и недоволството на производителите в последните месеци, евродепутатът отговори: " Не е само в България, виждаме, че в цяла Европа не стихват. Вчера видяхме отново големите протести в Брюксел, днес е кулминацията на земеделските протести в Полша. Очаква се тази вълна от протести за съжаление да продължи и през пролетта. Земеделците искат да бъдат сигурни, че Брюксел и държавите разбират техните проблеми и ще работят за решението им. Вчера Европейската комисия представи един план за действия с конкретни мерки за намаляване на административната тежест. Видяхме и производителите в България, и производителите в Западна Европа, и в Белгия, Франция и Германия, протестираха срещу изключително сложните правила от новата обща селскостопанската политика. Предложението от вчера на комисията, което се обсъди и в съвета, предстои да се обсъжда и в парламента. Комисията по земеделие предлага опростяване на изискванията за добри земеделски практики, за да може земеделците много по-лесно да кандидатстват и администрират документите, за да получат помощ по тези мерки".

XI-та Национална конференция на ДПС избира ново ръководство на партията, Доган с обръщение

Тя изрази надежда този път опростяването да бъде реално, а не само на хартия.

За най-големи успехи, които е постигналаАтидже Алиева открои следните: "Имам привилегията и отговорността да бъда първият пълноправен член от България в Комисията по земеделие в Европейския парламент. Заедно със земеделците успяхме да постигнем много, започвайки от работата по пакета за обща селскостопанска  политика, в който защитихме продължаването на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци, която в началото беше застрашена да лиспва от настоящия програмен период, а е изключително важна помощ за нашите производители на зеленчуци и плодове. Успяхме да защитим преходната национална помощ, която се изплаща на малките животновъди в България, на тютюнопроизводителите. Също така защитихме повече средства за младите фермери в настоящия бюджет, за малките стопанства. Минахме и през битките за това да запазим розовото масло като емблемата на България, която да не бъде категоризирана като опасен продукт. Делегацията на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с неизменно следва своята линия, която да дава гъвкавост на държавите членки, отчитайки се различното ниво, от което тръгва всяка държава, България разбира се занчително изостава в това отношение, но да има преработка на законодателството".

"В моите приоритети неизменно присъстват малките производители, младите фермери. Считам, че направихме доста. Продължавам да се боря за отстраняването на една несправедливост, която е една от големите болки на българския бранш и това е изравняване на директните плащания", каза още тя.

"Виждаме, че напрежението расте в моментите, в които липсва диалог. Движението за права и свободи в събота, на проведената конференция, в доклада си отбеляза, че остава приоритет новото начало в агрополитиките на България и това ново начало е заедно със земеделците. Изключително важен е диалогът и мнението на земеделците за бъдещата стратегия за развитие на бранша. В момента в повечето случаи виждаме налагане на едни политики, които недотам удовлетворяват очакванията на отделните сектори в земеделието. Трябва да постигнем един консенсус за бъдещето на земеделието в България, да поставим едни национални приоритети за развитието на подсекторите в земеделието, за да намалим този дисбаланс. Да работим за увеличаване на доходите на земеделските производители", заяви още евродепутатът.

Цялото интервю може да видите във видеото.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
1117 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Къв

2024.03.01 | 03:52

16
е тоя парцал от снимката бе

2024.02.29 | 18:40

15
Тази е наследница на тези които 500 г са ни клали , били изналивали жените пред собстените им мъже после са им рязали главаите и са ги забивали на кол (((
Новини бг

2024.02.29 | 18:17

14
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК АТИЛКАТА-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ СИ ПРИЗНА ,ЧЕ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ СИ ПИШЕЛ САМ и БИЛ ЩАСТЛИВ ПЕДАЛ ИБАН ОТ САНИТАРИТЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.....СЕГА СЕ ИБАВА ЛИ с НЕГО и БИЛ НЕЩАСТЕН...ХОМОДУХАЧ...
Емѝ...Ибана съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛА

2024.02.29 | 18:17

13
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК АТИЛКАТА-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ СИ ПРИЗНА ,ЧЕ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ СИ ПИШЕЛ САМ и БИЛ ЩАСТЛИВ ПЕДАЛ ИБАН ОТ САНИТАРИТЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.....СЕГА СЕ ИБАВА ЛИ с НЕГО и БИЛ НЕЩАСТЕН...ХОМОДУХАЧ...

2024.02.29 | 17:43

12
Слдд като съсипахте всичко сега ще е от начало
ЛИЛИ ИВАНОВА

2024.02.29 | 17:11

10
Е СЕФАРАДСКИ / АРАБСКИ ЧИФУТ. ПРИКРИВА СЕ, КАТО ТУРКИНЯ!
ПРОСТО НЕМА КАК

2024.02.29 | 17:11

11
ДА СЕ НАПРАВИ НА ШВЕДКА :)

2024.02.29 | 16:59

9
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
Гюлшен

2024.02.29 | 16:51

8
Атидже, какво разбираш ти къзъм?

2024.02.29 | 16:06

7
Със стари к.рви нов б.рдак не става

2024.02.29 | 15:46

5
Никога няма да сте българи!Българите са з български имена и партии

2024.02.29 | 15:53

6
Те са бшли българи после са станали еничари сега са забравили че дедите им са били бэлгари и са се потурчили само за да се спасят

Добави коментар

Водещи новини