Министър Йоловски: Секретните поръчки в електронното управление трябва да спрат

  • 19 февруари 2024 18:59

  • 1091
  • 2
Министър Йоловски: Секретните поръчки в електронното управление трябва да спрат
© БНТ

Разследването на прокуратурата продължава. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент в отговор на въпрос какво се случва с разследването по твърденията му за упражняван върху него натиск от съпредседателя на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и бившия министър на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има за обществени поръчки за повече от 600 млн. лева.

Не мога да вляза в детайли, тъй като това е част от разследването, но моята политика е достатъчно ясна, добави той.

Темите, които аз повдигам, са част от българското електронно управление, защото, когато ние правим елетронно управление и търсим ефективност на разходите, а пък не я достигаме, тъй като ограничен кръг компании имат достъп до търговете, в които се закупува оборудването и софтуера, няма как да не е проблем, заяви Йоловски.

В електронното управление няма никакви секретни системи, електронното управление е в цивилния сектор. За изминалите 4 г. на национално ниво има т.нар. секретни обществени поръчки в информационните технологии на стойност около 140 млн. лв., от които изключително странно е, че 52% са били изразходени от структурата на моето Министерство в момента. Това е много странно. Трябва да спрат всички секретни поръчки в българското айти управление, подчерта министърът.

По думите му в българското електронно управление "има няколко пъти по 650 млн. лева".

Има достатъчно ресурси, но те не се харчат целенасочено. Не мога да кажа дали има корупция и рушвети, но когато се използват класифицирани проекти, дори не е ясно какво купува държавата. Секретността, по която е обявена една поръчка, възпрепятства добрата работа по нея, посочи Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент.

Атакуван съм по редица въпроси. Дигитализацията върви и по редица процеси, където имаме успехи, имаме обратна реакция от отсрещната страна, отбеляза той.

52% от българите ще притежават базисни цифрови умения до края на десетилетието

По думите му такива теми са електронните извинителни бележки и електронните рецепти.

От много години българското електронно управление е бизнес проект. Не се гледат интересите на държавата и на гражданите, а усвояването на пари по бизнес проекти. Когато държавата отстоява интересите си, нещата се случват. Моята работа е държавата да отстоява интересите си, каза още Йоловски.

В отговор на въпрос той отрече да има саботаж от негова страна на машинното гласуване на първия тур на местните избори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1091 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.19 | 23:38

2
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

2024.02.19 | 23:11

1
Я кажи Йоло как шиткате здравните данни на американците.

Добави коментар

Водещи новини