Росен Желязков разговаря с арменския си колега

  • 15 февруари 2024 14:01

  • 150
  • 3
Росен Желязков разговаря с арменския си колега
© НС

Разширяването на парламентарното сътрудничество е важен елемент от развитието на нашите отношения, заяви председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети на срещата си с председателя на арменския парламент Ален Симонян, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателят на Националното събрание на Република Армения Ален Симонян е на двудневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. 

Председателят на парламента определи като отлични отношенията между България и Армения и посочи, че те са изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки между българския и арменския народ. Можем да се похвалим със солидна договорно-правна база, включваща над 60 двустранни документа, отбеляза Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. За голямо съжаление отношенията ни в търговско-икономическата област, стокообменът и инвестициите не отговарят на съществуващия потенциал, добави той. 

Председателят на НС на Армения положи цветя пред паметника на Незнайния воин

Традиционно добрите връзки на Армения и България се основават на приятелството и споделените културни ценности, посочи председателят на парламента на Армения Ален Симонян. Той подчерта голямото значение на диалога между законодателните институции на двете страни и приветства създаването на група за приятелство България-Армения в Народното събрание. Със задоволство можем да отбележим и успешната подготовка на споразумение за междупарламентарно сътрудничество, което се надяваме в скоро време да бъде подписано в Ереван, добави Ален Симонян. 

Приветстваме изразеното от Армения намерение да развие и задълбочи партньорството си с ЕС и неговите държави членки, включително в рамките на приобщаваща регионална политическа рамка на Инициативата „Източно партньорство“, подчерта председателят на Народното събрание. За нас свързаността – инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, включително контактите между хората, са от изключително значение, добави той.

Армения се стреми да развива сътрудничеството си с ЕС и високо цени подкрепата, която България й оказва в тази сфера, заяви председателят на арменския парламент. Той подчерта, че в интерес и на двете държави е да се търсят начини за увеличаване на търговско-икономическите отношения. 

Председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети посочи, че България и ЕС като цяло остават фокусирани върху изграждането на конструктивен, стабилен и траен мир между Армения и Азербайджан, основан на принципите на признаване и ненарушимост на границите на двете страни. По думите му единственият път за устойчиво решение е чрез преговори и искрен ангажимент от страна на Ереван и Баку при международно посредничество, за предпочитане в „Брюкселския формат“.

България и Армения имат интерес да си сътрудничат в изграждането на транспортна инфраструктура, свързваща Европа и Азия, посочи Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Последователни сме в политиката за развитие на икономически  отношения както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС за развитие на отношенията със страните от Кавказкия и Черноморския регион, подчерта Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Той изрази увереност, че създадената Българско-арменска търговско-икономическа камара ще предостави допълнителни инструменти за сътрудничество между бизнеса на двете страни, а откритата през пролетта на 2023 г. директна въздушна линия между София и Ереван ще има положителен ефект върху свързаността, бизнеса, туризма и контактите между хората. 

Председателят на Националното събрание на Република Армения Ален Симонян беше посрещнат от председателя на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети пред паметника на Незнайния войн, където гостът положи венец. Председателите на парламентите на България и Армения разговаряха на „четири очи“ и след това дадоха началото на пленарните разговори между народните представители от двете страни. В срещата участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин, Цончо Ганев и Андрей Чорбанов и народният представител от Групата за приятелство България – Армения Христо Терзийски. 

На 16 февруари 2024 г. председателят на Националното събрание на Република Армения Ален Симонян ще разговаря с председателя на Групата за приятелство България – Армения Атанас Зафиров и народни представители от групата. 

В рамките на посещението си председателят на Националното събрание на Армения Ален Симонян ще разговаря с министър-председателя на Република България акад. Николай Денков и с президента Румен Радев. Предвидено е председателят на арменския парламент да посети Храм-паметника „Свети Александър Невски“, Боянската църква, Националния исторически музей, базиликата „Света София“ и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
150 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:22

3
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­м­и­­­ч­е­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­­в­­­а­т ­­­-­­­ X­­­1­8­­­.­­­F­U­­N

2024.02.15 | 17:27

2
Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея----> do.my/bluestone
турския анус бойко

2024.02.15 | 14:36

1
какво разбира този желязков

Добави коментар

Водещи новини