Нов закон предвижда: Бодикамера за всеки полицай

  • 13 февруари 2024 06:39

  • 977
  • 6
Нов закон предвижда: Бодикамера за всеки полицай
© Novini.bg/Canva

Задължително носене на бодикамери при изпълнение на охранителни дейности от полицаите предвиждат промени в Закона за МВР, внесен от народни представители на “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Законопроектът предвижда и задължителното да бъдат оборудвани с видеокамери за мобилно видеонаблюдение автомобилите на МВР и НСО.

Според предлаганите промени при осъществяване на дейностите по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата полицейските органи трябва да носят персонални видеокамери, по ред определен с инструкция на министъра на вътрешните работи. Снетите динамични изображения – видеозаписи и аудиозаписи, ще представляват доказателства за отразените в тях обстоятелства за извършените дейности, лицата, за които се предприемат действия по принуда, датата, часа и мястото на осъществяване на съответната дейност, и на участниците в производството.

ПП-ДБ със законопроект за задължителни бодикамери за полицаите и видеокамери в колите на МВР и НСО

Според вносителите предлаганите изменения в Закона за МВР са наложителни заради зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт. “Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служители при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите са техен стил и метод на работа”, аргументират предложенията си вносителите, пише dariknews.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение предвижда моторните превозни средства, които ползват специален режим на движение, да се оборудват с устройство за мобилно видеонаблюдение, включително автомобилите на НСО. ”Това ще допринесе за повишаване на контрола върху моторните превозни средства със специален режим на движение, както и на спазване на правилата за движение от всички участници в движението”, се казва в мотивите на вносителите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
977 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 10:34

6
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­­м­о­­­м­и­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­1­­8­­­.­­F­­­U­­N

2024.03.12 | 18:12

5
Начи, нЕма да има- и ся ко ше праим.
ИЗРОДИ

2024.02.13 | 08:14

4
И ЗА КВО ШЕ СЕ ЗАНИМАВАМ ДА СПИРАМ НЯКОЙ С КАМЕРАТА, КАТО НЯМА ДА ИМА ДАЛАВЕРА?! Я ПАРКИРАЙ ПРЕД КАФЕНЕТО ПРИ ОНАЯ РАЗХЛОПАНАТА КАКА! :)
Aisiktir

2024.02.13 | 08:14

3
Първо да сложат политиците

2024.02.13 | 07:18

2
За депутатите ще има ли !?!?!? При тях е далаверата...хем крадът хем лъжат хем държавни служители хем бизнесмени ...
м-р Костов

2024.02.13 | 07:02

1
И със зашити джобове .

Добави коментар

Водещи новини