Окончателно: Няма полицейско насилие за случая в Кърджали

  • 23 август 2012 07:46

  • 1621
  • 2
Окончателно: Няма полицейско насилие за случая в Кърджали
©

След две години проверки и процесуални разтакавания прокуратурата прекрати разследването за инцидента, при който след среднощно полицейско нахлуване в частен дом в Кърджали психически и физически пострада семейство Мустафови, съобщава в. Сега.

"Образуваното досъдебно производство е прекратено с постановление от 5 юли на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Кърджали", обяви пред "Сега" вчера говорителят на Окръжната прокуратура в Кърджали Димитрина Делчева. Държавното обвинение не е открило данни за извършване на престъпления, включително умишлена лека телесна повреда, неправомерно проникване в жилище и превишаване на власт и правомощия. Затова няма да има нито дело, нито повдигане на обвинения срещу служители на МВР.

В 23 часа на 23 юли 2010 г. четирима полицаи нахлуха в дома на семейство Мустафови. Те тръшнаха на земята бащата Сабахатин, бивш техен колега от МВР, сложиха му белезници, сцепиха главата на дъщерята Ширин и изхвърлиха грубо от леглото 19-годишния им племенник. Чак когато съпругата повикала съседите с удари по стената, групата обявила, че е от полицията и провежда операция. Случаят влезе като емблематичен пример за полицейско насилие в докладите на няколко международни и български правозащитни организации.

Първоначално дори премиерът Бойко Борисов се възмути от полицейското насилие и поиска тежки наказания от вътрешния министър Цветан Цветанов. МВР шефът се обади на семейството, за да се извини. Няколко дни по-късно обаче Цветанов вече твърдеше от парламентарната трибуна: "Няма полицейско насилие. Полицаите са си изпълнили своите задължения". Единственото нарушение било, че не са направили рапорти и съответния протокол. Това било отчетено като административно нарушение и те са получили своите наказания - "писмено предупреждение". Наказание, по-леко дори от "порицанието". Главата на Ширин била сцепена, защото "полицаите са влезли малко по-бързо".

Според Цветанов полицаите действали така, тъй като разкривали тежко престъпление - сводничество. Акцията била по оперативна информация, че синът поръчвал проститутки в Кърджали от разследван за сводничество таксиметров шофьор. По-късно се оказа, че няма нищо подобно, а синът на семейството - Кадир Мустафов, наистина си поръчал такси. Не е известно срещу таксиметровия шофьор да е имало разследване или обвинение, той да е бил задържан, а още по-малко - осъден.

Веднага след скандала случаят бе поет от прокуратурата, която започна проверка за евентуално полицейско насилие. След три месеца прокурор от районната прокуратура в Кърджали отказа да образува наказателно производство срещу полицаите. После решението му бе потвърдено от още две инстанции. В края на март м.г. обаче Върховната касационна прокуратура отмени отказа да се образува дело и разпореди да бъде образувано досъдебно производство, което сега се прекратява.

Аргументите за прекратяването са, че няма данни за умишленото извършване на лека телесна повреда. Не били събрани данни за това, че полицаят е знаел, че дъщерята е била зад вратата, а за да има дело за такава телесна повреда, то трябвало задължително да е установен умисъл. "Нанасянето на описаната телесна повреда в никакъв случай не е умишлено - полицаят не е предвиждал настъпването на тези последици, нито е искал или допускал, че с отварянето на вратата ще удари някого", смята държавното обвинение.

Novini.bg
1621 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
postradal ot politseisko nasilie

2015.05.20 | 14:44

2
aide sega xodi pak da si tarsis pravata v tazi darjava nakraya vinovniyat si samo ti ebasi mamata

2013.12.24 | 20:30

1
Никой не се съмнява, за това решение, то срещу качулатите мутри скача ли се!

Добави коментар

Водещи новини