Медикаментозни фуражи ще могат да се произвеждат само от ветеринарни лекарствени продукти, разрешени от законодателството, прие парламентът на първо четене

  • 08 февруари 2024 13:29

  • 659
  • 0
Медикаментозни фуражи ще могат да се произвеждат само от ветеринарни лекарствени продукти, разрешени от законодателството, прие парламентът на първо четене
© Pixabay

Медикаментозни фуражи ще могат да се произвеждат само от ветеринарни лекарствени продукти, разрешени от законодателството в областта на ветеринарните лекарствени продукти, прие на първо четене парламентът с промени в Закона за фуражите, внесени от Министерския съвет. 

„За“ бяха 97 народни представители, един – „против“, 12 се въздържаха.

В проекта се определят правила за одобряване на оператори във фуражния сектор и правила, които е необходимо те да спазват, за да произвеждат медикаментозни фуражи. 

С гласуваните промени се въвежда система за събиране и обезвреждане на неизползваните междинни продукти и медикаментозни фуражи или на такива с изтекъл срок на годност. Организацията и извършването на тази дейност е на производителя или съответния търговец, като върху опаковката на медикаментозния фураж следва да има посочен безплатен телефонен номер и място, където се събират неизползваните фуражи и междинни продукти за тяхното производство. Предвижда се тези данни да бъдат публично достъпни на електронната страница на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Въвежда се изискване ветеринарната рецепта да е издадена само от ветеринарен лекар, след извършен преглед на здравословното състояние на животните. Има и забрана за реклама на медикаментозни фуражи и за превантивна употреба на антибиотици в тях.

Предвидено е в обхвата на закона да бъде включена регистрацията на обектите, в които се извършва търговия на дребно с храни за животни, които не се отглеждат за производство на храни.

БАБХ да упражнява контрол върху междинните продукти за производството на медикаментозни фуражи, върху съответствието на фуражите, предназначени за специфични хранителни цели, върху фуражните суровини в комбинирани фуражи за животни, върху производството и търговията на едро и дребно с храни за животни, които не се отглеждат за производство на храни, записаха депутатите. БАБХ е определена за компетентно звено за контакт, обслужващо Мрежата за административна помощ и сътрудничество и Мрежата за борба с измамите с храни.

В обхвата на закона е включено и съставяне на списък на предназначенията на фуражите за специфични хранителни цели. Прецизиран е текстът, засягащ опаковането и етикетирането на фуражи, предназначени за специфични хранителни цели при тяхното пускане на пазара.

Предвидени са и съответните санкции за нарушения.

С преходните и заключителните разпоредби се правят промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които от неговия обхват се изключва процедурата за регистрация на обектите за търговия на дребно на храни за домашни любимци. 

Понеже миналата седмица приехте практиката да променяте Конституцията през други закони, отсега заявявам, че между двете четения ще направим предложение през Закона за фуражите България от парламентарна да стане президентска република и главният прокурор да се избира пряко от народа, обяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини