Депутатите попариха БСП за временна комисия, която да следи изграждането на Националната детска болница

  • 07 февруари 2024 14:29

  • 765
  • 1
Депутатите попариха БСП за временна комисия, която да следи изграждането на Националната детска болница
© Bulphoto, архив

Парламентът отхвърли предложението на „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ за създаване на Временна комисия по повод изграждането на „Национална многопрофилна детска болница” в София.

В подкрепа на проекторешението гласуваха 65 народни представители, 29 бяха „против“ и 66 се въздържаха.

Предложението за създаване на такава комисия е в името на прозрачността и обществения интерес, аргументираха се от левицата. Предвиждаше се комисията да бъде създадена на паритетен принцип, от 12 народни представители — по двама народни представители от всяка парламентарна група, и срокът ѝ на работа да е три месеца.

Иван Ченчев („БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“) отбеляза, че за Национална детска болница се говори в Народното събрание от 2014 г. насам, като оттогава досега слушат само обещания и най-различни предпоставки къде да бъде изградена, с какви средства. Той посочи, че от дебата на 21 декември миналата година е станало ясно, че са необходими около 70 млн. лева, и че има учредено дружество, прието с разпореждане на Министерския съвет на 15 юни 2020 г. Временната комисия няма функциите да разследва, но може да установява факти, да привиква заинтересовани страни, изпълнители на целия инвестиционен проект, представители на това дружество, за да се следи изкъсо и пряко процеса по изграждане на Националната детска болница, отбеляза Ченчев. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС коментира, че когато прави временни комисии, парламентът се нагърбва с работа, която изпълнителната власт не е свършила. С тази временна комисия ще дадем възможност на изпълнителната власт още три месеца нищо да не прави, смята той. Да се фокусираме върху наши средства за въздействие, които могат да ускоряват процесите, а временните комисии ги забавят, призова Чолаков.

Изграждането на Националната многопрофилна детска болница беше записано в Бюджет 2024 г.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ (ИТН) каза, че ИТН ще подкрепят създаването на такава комисия, която може да покаже на обществото какво точно се случва. Темата за детската болница започва да се изтърква от прекомерната употреба и обещания на всяко едно правителство да я реализира, коментира той. Започвам да се чудя какво толкова е проблемно да се случи бързо, всички знаем колко бързо се изграждат частните болници, посочи Чорбанов, цитиран от БТА. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.07 | 16:20

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини