Тодор Тагарев участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

  • 31 януари 2024 17:16

  • 959
  • 3
Тодор Тагарев участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС
© МО

Министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за участва днес, 31 януари, в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия. Подкрепата на ЕС за Украйна, готовността на Съюза за отбрана с фокус върху индустриялния капацитет и предизвикателствата в региона на Сахел и Червено море бяха основните теми в дискусиите, съобщиха от пресцентъра на МО.

България се присъединява към консенсуса за продължаване на подкрепата на ЕС към Украйна във всички измерения, посочи министър Тагарев в изказването си. „Отварянето на преговорите за членство налагат необходимостта от засилване на подкрепата на ЕС за Украйна, допринасяне към ангажиментите за сигурността и постигане на съгласие по предложения Фонд за подпомогне на Украйна, което ще позволи на страната да се защитава и да възпира актове на агресия в бъдеще“ – заяви той. „Европейският инструмент за мир и Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна са ключови елементи на бъдещите ангажименти на Съюза към Украйна в областта на сигурността“, посочи министърът на отбраната. 

Европейската стратегия за отбранителна индустрия бе във фокуса на дискусиите, посветени на готовността на Съюза за отбрана. Министър Тагарев изрази очаквания новата стратегия на ЕС да постави политически цели и да създаде условия за засилване на цялостното сътрудничество и интеграция на ЕС в сигурността и отбраната. „Европейската стратегия за отбранителна индустрия следва да очертае ефективни начини за преодоляване на зависимостите на ЕС от суровини, енергийни и критични технологии, както и да въведе мерки и инструменти за повишаване на производството на отбранителни продукти, насърчаване на иновациите и конкурентоспособността на отбранителния сектор“, подчерта министърът на отбраната. Той акцентира и на очакваната нова Европейска програма за отбранителна индустрия, като посочи необходимостта тя да бъде амбициозна, да насърчи съвместното придобиване на отбранителни продукти и съвместните проекти и да е осигурена с достатъчно финансови средства от бюджета на ЕС.

Европейската стратегия за отбранителна индустрия се очаква да бъде разпространена от Европейската комисия в края на февруари. Тази година трябва да бъде готова и Европейската програма за отбранителна индустрия. 

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, каза министър Тодор Тагарев

Министър Тагарев подкрепи стартирането на военноморска операция на ЕС в региона на Червено море, която трябва да осигури свобода на корабоплаването и защита на европейските интереси. Той подчерта значението на дипломатическите усилия и стратегическата комуникация за преодоляване на рисковете от ескалация на конфликта. Участие в дискусиите по тази тема взеха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа и председателят на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент Натали Лоазо.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
959 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 11:05

3
❤️ Г­­о­­р­­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­­м­­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­ч­а­­к­­­в­а­­т ­­­-­ X­­1­­8­­.­­F­U­­N

2024.01.31 | 18:06

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex
Данчо

2024.01.31 | 17:42

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини