Мария Габриел: Бюджетът на Комисията за борба с трафика на хора ще бъде увеличен със 194%

  • 26 януари 2024 10:20

  • 655
  • 1
Мария Габриел: Бюджетът на Комисията за борба с трафика на хора ще бъде увеличен със 194%
© Булфото (архив)

Трафикът на хора е тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнство, той е отрицание на достиженията на демократичните общества. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по време на националната конференция на тема "Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения" в София, предава БТА. 

Бюджетът на комисията за борба с трафика на хората, подкрепа на жертвите и разходи за приюти ще бъде увеличен със 194%, съобщи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

За мен и екипа ми темата за превенцията и борбата с трафика на хора не е обикновено предизвикателство. То е възможност да покажем, че България допринася значително и по решаващ начин в борбата с трафика на хора, коментира Габриел.

„Това престъпление засяга милиони хора по света, без да прави разлика по възраст, пол, произход, националност. Трафикът на хора е бич на нашето съвремие“, каза вицепремиерът. „Моето първо послание днес е да направим всичко, което е по силите ни, за да изкореним първопричините за това престъпление. Да ограничим бедността, да потушим конфликтите, да насърчим образованието на онези, които в бъдеще биха се превърнали в жертви на трафик на хора“, заяви Габриел.

Трафикът на хора е бизнес с човешки живот. Нека не си затваряме очите пред пазарните принципи на търсенето и предлагането. За да можем да се справим с него, трябва да ограничим търсенето на услугите, предоставени от жертвите. Ако няма търсене на евтина работна ръка, на органи и на сексуални услуги, ще живеем в свят, в който трафикът на хора ще бъде отживелица, смята тя.

Мария Габриел ще бъде домакин на Национална конференция на тема "Превенция и борба с трафика на хора"

По думите ѝ търговията с човешките същества не е проблем само на третия свят, внесен в Европейския съюз (ЕС). Той е и вътрешен проблем за ЕС, чиито жертви са неговите собствени граждани. Измамно може да бъде усещането ни, че ние и семействата ни сме защитени и недосегаеми от това престъпление, защото сме образовани и живеем добре, добави Габриел.

В днешното време на глобализация, социални мрежи и технологии рисковете човек да стане жертва на трафик на хора са много повече, заяви вицепремиерът. Според нея няма универсална рецепта за нашата сигурност и единственото средство за защита е да говорим помежду си, със семействата си и децата. Да бъдем активни и бдителни, да работим за повече информираност и превенция, каза още Габриел.

Наказанията за трафика на хора са в пъти по-леки в сравнение с други доходоносни форми на организираната престъпност, като търговията с наркотици и оръжия, посочи вицепремиерът и добави, че според нея суровостта на наказанието трябва да е пропорционално на престъплението.

Координация на национално и международно ниво, ангажимент за съвместна работа – тези два компонента са в основата за постигане на по-добри резултати в борбата с трафика на хора, смята вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
655 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 11:24

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки----> use.my/otkaz

Добави коментар

Водещи новини