Радан Кънев за Шенген: Най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени

  • 17 януари 2024 14:43

  • 682
  • 1
Радан Кънев за Шенген: Най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени
© Булфото

Най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени, каза за БТА евродепутатът от Група на Европейската народна партия Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и в коментар относно Шенгенското пространство.

За присъединяването ни по въздух и вода от март, той коментира, че това е една добра стъпка към целта, която сме си поставили. Много искам да избягваме полярните мнения, да не вкарваме тази тема, която е консенсус в обществото, в предизборно партийно говорене и в този черно-бял 30-секунден свят, в който живеем напоследък. Очевидно е, че това е успех. Очевидно е, че това не е постигане на крайната ни цел, която включва и сухопътните граници, добави Кънев.

Той уточни, че оценява постигнатото през призмата на реалните цели, които имаме, през въпроса какво искаме да постигнем, защо искаме да сме в Шенгенското пространство. Това не е някакъв фетиш, а са съвсем конкретни ползи, които българското общество търси, отбеляза евродепутатът. Той посочи, че неуспехът е по отношение на сухопътния трафик, който остава затруднен за още сериозен период от време. Успехът е по отношение на членството ни в общата зона за сигурност, в гаранциите за националната сигурност, които Шенген представлява. В това отношение членството не може да бъде частично, каза още Кънев.

Ние сме член на Шенгенското пространство с всичките му елементи и най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени, защото този риск е съществувал постоянно през последните години, смята той. Според Кънев в момента, в който Нидерландия вдигна ветото за Румъния, а го остави за България, този риск е станал много реалистичен, а по-голяма геополитическа опасност за България от тази в момента няма. По думите му границата по Дунав е била там хиляди години, при няколко империи, така че рискът да остане там и ние да бъдем завинаги второ качество европейски член, да бъдем някак си балкански европейски член, е бил много голям. Сега можем спокойно да си отдъхнем, че това няма да се случи, каза още той.

Какво ще доведе до отпадане на проверките и по сухопътните граници

Попитан какво ще доведе до отпадане на проверките по сухопътните граници, Кънев отбеляза, че първо трябва да минат изборите в Австрия. Много хора твърдяха, че проблемът не е предизборен, но ето, че след изборите в Нидерландия тяхното вето падна, каза още евродепутатът и отбеляза, че в Австрия предстоят и европейски, и национални избори. Крайните националисти водят в проучванията, това безкрайно изнервя другите политически сили и в голяма степен им връзва ръцете да действат по-смело, посочи Кънев. Според него успокоителното в цялата тази картина е, че политическият популизъм не е български патент.

Кънев коментира, че сме заложници не просто на резултатите на изборите в Австрия, а какво правителство ще се състави след тях. Искрено се надявам както в Нидерландия, така и в Австрия, въпреки сериозните си успехи, крайните националисти да не бъдат част от правителството, защото това за България е заплаха, добави той.

Андрей Новаков за Шенген: Въпрос на време е България да бъде приета изцяло

Европейски избори и присъединяването към Шенген

Не виждам пряка връзка, коментира Кънев и посочи, че независимо какви са резултатите на европейските избори, Европейският парламент в три свои издания – седмия, осмия и деветия, са приели резолюции, които подкрепят влизането на България и Румъния в Шенген с все по-голямо мнозинство. Дори крайните националисти както се очаква да постигнат частичен успех, да са по-силни в следващия парламент, отколкото в сегашния, това няма да промени мнозинството, което подкрепя България и Румъния за Шенген, смята още Кънев.

Белгийското председателство

За съжаление, не мисля, че Шенген е приоритет на белгийското председателство, но това е въпрос и на наши дипломатически усилия в рамките на това председателство да се постигне максималното въпросът да бъде поставен отново на Европейски съвет, така че нашият натиск върху Австрия да продължи, каза Кънев. Той отбеляза, че изборите в Австрия се очакват по-скоро през втората половина на 2024 г., и периодът на белгийското председателство не е ключов.

Ключовият период за нас ще бъде втората половина на 2024 г., когато очакваме унгарското председателство, г-н Орбан начело на Европейския съвет, това е една изключително мрачна перспектива за България, защото системната антибългарска политика на Орбан вече е тайна само за който си е затворил умишлено очите, коментира Кънев.

Кънев отбеляза, че в Европа сделките не са мръсна дума в политиката, те се случват всеки ден. Ние всеки един момент трябва да следим какви са интересите на държавите, които представляват риск за нас - в момента това са Австрия и Унгария, и да сме готови да предложим нещо, което е в техен интерес, срещу това, което е в наш, и обратно – да спрем нещо, което е в техен интерес, ако те спират това, което е в наш, каза евродепутатът. Той подчерта, че тези неща се вършат тихо. Биенето на тъпана в българските медии, призивите към правителството „спрете им това, спрете им онова“ са естествени, но не е това начинът, по който успехът може да бъде постигнат. Този тип дипломация в Европа не е шумна, коментира той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.17 | 19:20

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини