Сергей Станишев: Промените в Конституцията бяха претупани

  • 22 декември 2023 11:01

  • 779
  • 2
Сергей Станишев: Промените в Конституцията бяха претупани
© Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Евродепутатът Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на заяви, че критиките на президента Радев към управляващите по темата за членството ни в Шенген имат основание.

В студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Станишев също критикува предложената и после отпаднала такса за пренос на руски газ, заради която имаше риск Унгария да блокира приемането ни в шенгенското пространство.

„Преди да се действа, трябва да се мисли малко”, заяви Станишев.

„Само създадоха излишни напрежения, защото Унгария е доказала през годините, че много твърдо отстоява своите национални интереси”, заяви евродепутатът.

Промените в Конституцията влязоха в сила

Той изрази опасения, че частично приемане в Шенген може да означава ситуацията да продължи „твърде дълго време”, защото ЕС не се връща към едни и същи въпроси през половин година. „Ние допускаме да станем жертва на вътрешнополитически ситуации в Нидерландия и Австрия, най-вече заради избори”, заяви Станишев. Той призова България да не се примирява с това, че ни третират като втора ръка страна и да не приемаме позиция на молител.

„Би трябвало да дадем ясни знаци, в дадения случай на Австрия, че ще има последици за двустранните отношения, тъй като в момента тя е основен инициатор на разделното приемане – първо само по въздух, а може би и по море, и чак след време, неопределено време – за сухопътните граници”, заяви Станишев.

„Всички институции трябва да покажат, че българското общество осъзнава, че ни третират несправедливо и че е готово да предприеме съответните действия. Аз съм изключително умерен човек, но не мога да търпя – над 10 години сме изпълнили ангажиментите, постоянно полагаме нови усилия”, каза евродепутатът.

Станишев критикува промените в Конституцията, тъй като по думите му те са били „претупани на три четения” в парламента. „За една седмица три четения на Конституцията показва бързане и натиск. Голяма част от промените са политически мотивирани, с конкретни интереси на управляващото тройно мнозинство”, заяви Станишев. По думите му целта в промените е била да се орежат правомощията на президента по отношение на служебното правителство. „Политическите партии с неспособността да формират мнозинства създадоха  ситуация за дълги служебни кабинети, не президентът”, заяви Станишев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
779 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СерГЕЙ

2023.12.22 | 13:54

2
Кой ти иска факаното мнение бе педал нещастен?

2023.12.22 | 11:25

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини