НС реши: След 1-ви януари няма да се изнасят горива от руски петрол

  • 18 декември 2023 11:04

  • 1106
  • 4
НС реши: След 1-ви януари няма да се изнасят горива от руски петрол
© Булфото (архив)

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Двата законопроекта бяха гласувани със 144 гласа „за“. По време на гласуването депутатите от „Възраждане“ се опитаха да саботират заседанието на парламента, като изключват колоните за звука. Освен че блокираха трибуната на парламента, се стигна и до сблъсъци в пространството, обособено като балкони. Ивелин Първанов от „Възраждане“ съобщи от трибуната, че депутатът от ДПС Марио Рангелов го бил заплашил, че в Плевен ще го убие. Председателят на парламента Росен Желязков заяви, че всеки народен представител, ако се чувства застрашен, може да сезира компетентните органи. 

С приетите промени се предвижда, че горивата от руски петрол няма да могат да се изнасят след 1-ви януари. Вносът на руски петрол се прекратява окончателно от 1 март 2024 г., гласят промените. В мотивите към първия законопроект се посочва, че във връзка с прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е установено, че изключването от европейското петролно ембарго и приетите законодателни промени в началото на 2023 г. не са довели до плавно и постепенно преминаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД към алтернативни доставчици на суров нефт, различен от руски. Дерогацията не е понижила значително цените на горивата в страната, но същевременно е избегнато сътресение на пазара на горива в страната. 

Предвижда се Агенция „Митници“ да извърши инвентаризация на складовете и да състави опис с наличните горива и суров руски нефт към 31.12.2023 г. Горивата, които не могат да бъдат реализирани на българския пазар поради екологични съображения, могат да бъдат изнесени по съответно установения ред в Регламент (ЕС), се посочва в доклада на комисията по енергетика.

Комисията по енергетика прие датата за край на дерогацията

Депутатите гласуваха на първо четене и измененията в закона, свързани с механизма за заплащане на енергийните вноски от ползвателите на газопреносната мрежа за периода от 13.10.2023г. до 20.11.2023 г. За посочения период за преносния оператор е налице задължение за плащане на енергийна вноска към бюджета дори и при липса на плащане от страна на ползвателя. Задължението на „Булгартрансгаз“ ЕАД за енергийни вноски за посочения период е над 272 000 хил. лева, което води до невъзможност операторът ефективно да изпълнява дейността си в цялостност, да осъществява надеждно преноса на природен газ за осигуряване както на потреблението на територията на Република България, така и за съседните страни в региона. Операторът на газопреносната мрежа е изправен и пред невъзможност да финансира и реализира проекти от стратегическо значение, се посочва в доклада на водещата енергийна комисия. 

С измененията се предлага енергийните вноски, които се дължат при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия с кодове по КН 2711 11 00 и 2711 21 00 да отпаднат до въвеждане от правото на Съюза на изрична регламентация относно определяне на произхода на природния газ. 

Двата законопроекта бяха гласувани без разисквания в пленарна зала.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1106 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.18 | 12:47

4
Възраждане, партия от П Е Д А Л И.

2023.12.18 | 12:00

3
Днешното НС се е превърнало в Министерство на търговията

2023.12.18 | 11:56

2
НС ДАСЕ НАРИЧА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО.

2023.12.18 | 11:43

1
Браво!

Добави коментар

Водещи новини