Денков: До последния работен ден на 2023 г. ще преговаряме за Шенген

  • 12 декември 2023 11:44

  • 1765
  • 25
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Поводът са изминалите шест месеца от началото на работата на кабинета, който встъпи в длъжност в началото на юни. Въпроси към премиера могат да се задават предварително в коментарите под видеоанонса, както и по време на живото излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. 

България няма да приеме допълнителни условия за членство в Шенген. Ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия. България е много последателна в подхода си. Прагматичният подход е продължаване на преговорите.

До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря за Шенген, каза премиерът Денков.

По думите му къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни. 

По думите му Шенген по въздух означава повече удобства по летищата и по-малко опашки.

Борисов: Австрийците казват България да се върне три години назад – така, както беше при Бойко Борисов, и няма проблем с Шенген

"Това, което не се решава, е проблемът с големите опашки по сухопътните граници, което най-вече е проблем за бизнеса и това е проблем не само за българския, а и за австрийския бизнес. Затова продължаваме преговорите с идеята, че можем да напреднем и в тази посока", посочи той.

Премиерът Денков коментира резултатите на българските ученици на международния тест PISA. 

Българските ученици знаят много, но не могат да прилагат, това което знаят, е казал създателят на PISA.

По думите на Денков това, което ни се губи е, че трябва да променим целта на обучението - а тя трябва да бъде децата да прилагат знанията си.

PISA показва, че имаме проблем точно в тази част от нашата образователна система - с прилагането на знанията си.

Реформата не е еднократен акт. За подготовката на една дигитална раница се изисква време.

Един от основните инструменти да променим подхода е в това как изпитваме децата си. Част от проблема ни е, че продължаваме в много от изпитите има много тежест във възпроизвеждането на фактите.

Това, което показва практиката е, че когато поискаш промяна, много трудно получаваш подкрепа - и политическа, и обществена.  

Премиерът отговори на въпрос, свързан с пътната безопасност. 

"Броячите помагат на хората. Ще говоря с регионалния министър да се придвижи въпросът да се увеличи броя им. Пробите излизат все по-бързо, вече за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици максимално да стане. Закупуването на оборудването отнема време. След няколко месеца, в началото на 2024 г. може би ще се съкратят сроковете. От 1,2 млрд. от бюджета на АПИ са насочени към Северна България", посочи Денков.

Има 50% увеличение на инвестициите спрямо миналата година. Инвеститорите идват, защото има стабилизиране на политическата ситуация.  Инвеститори има в България и този процес се ускорява и те дават високи заплати, заяви премиерът.

По думите му България е с ниска безработица. 

Проблемите на инвеститорите  са кадрите - и брой и качество и правосъдната съдебна система, така че всеки човек да знае че има справедливост.

Спорове за приемането на промените в Коституцията ще има, но се движим в правилната посока. Накрая очаквам резултатът да е добър, каза Денков.

Опитваме се да вдигнем доходите на българите и да намалим неравенството.  Има много работещи, които са с ниски доходи. Години наред основна политическа парадигма беше, че ние трябва да привличаме инвеститори с ниски заплати, коментира премиерът Денков.

Румъния е положила системни усилия в преговорите и работата със САЩ за отпадане на визите, чрез назначаване на специален координатор, който се занимава само с тези проблеми. България не е положила никакви усилия в това отношение. Преди няколко месеца назначихме такъв координатор, на който единствената работа му е разговори с американските институции. 

Трябва да успеем да свалим процентът отказани визи, каза Денков.

Около 15-ти януари очакваме първия медицински хеликоптер да кацне на площадката в България.

На въпросът за оставка, Денков заяви: На 6-ти март, тогава със сигурност ще си я подам.

На 8 ноември министър-председателят отговори на въпроси на актуални теми на граждани и медии във Фейсбук по повод пет месеца от управлението на правителството. Сред засегнатите от премиера теми тогава бяха отминалите местните избори, отказаната от президента смяна на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, присъединяването към Шенген и еврозоната и други.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1765 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
БЪЛГАРСКИ БОК ЛУЦИ

2023.12.12 | 18:33

25
ЧЕРВЕНИЯ КРАН У ИНЖЕСТРОЙ Е ДИГНАЛ СТРЕЛАТА ДОГОРЕ :) ШЕНГЕН - ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН! НИКОЙ НЕ СЕ ВРЪЗВА НА ЧИ ФУТСКИТЕ С ВИНЕ ОСВЕН СКО ТОВЕ КАТО ВАС! :) А ТОЯ ЦИТИРА ЧИ ФУТИТЕ, С ФИРМИТЕ :) ЧИ ФУТИ, ЩЕ ВИ ИЗ КО ЛЯ!

2023.12.12 | 14:51

23
Няма Шенген ,да живее БРИКС!
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ В ЖОПА

2023.12.12 | 14:58

24
ДАААА ....И ПУТИНААА ...ДА ЖИВЕЙЙЙ ...

2023.12.12 | 14:43

22
НЯМА ДА ИМА ШЕНГЕН ДОКАТО МУТРИТЕ СА В ПОЛИТИКАТА
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ

2023.12.12 | 14:29

15
ТО ХУБАВО ....АМА СВИЛЕНСКИ СИ ПРЕДСТАВЯ ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ... ПРЕСЪЗДАВА Я НА МОЧА ...,БИЕ СЕ С ОГРАДИ ..И ВЪОБРАЖЕНИЕТО СИ ....., ГОЛЯМ ФИЛМ ...., ПАБЕДА ....ГЕРОЙЙСКАЯ ....ДА ЖИВЕЙ ПУУТИНА ....., АААААХХХ .....,
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ

2023.12.12 | 14:40

21
БСП И КОРНЕЛИЯ НИНОВА СЕ БИЯТ С НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ .....ЗАРАДИ МОЧА .... ИИИИЗЗЗРОДИ........БСП... ИИИЗЗЗРРРРООООДИИИИИ ......
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ

2023.12.12 | 14:38

20
В ЖОПКУ И ПОПКУ ХРАНУТ....АААНААААЛ
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ

2023.12.12 | 14:31

17
В ЖОПКУ И ПОПКУ МИТРОФАНОВА ....КИСКА УРУДЛИВАЙ СМРААААД
ИВАН

2023.12.12 | 14:35

18
АБЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ СМЕ 2РА КАТЕГОРИЯ ЕВРОПЕЙЦИ, ДАЖЕ 3ТА! ИЛИ ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО ИЛИ ИЗЛИЗАНЕ!
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ

2023.12.12 | 14:38

19
ТИ И КОСТА МИТРОФАНОВСКИЙ И БСП.. НЯМАТЕ ОБЩО С ЧОВЕЧЕСТВОТО....., .. НЕ СЕ ФФФЪЪРЛЯЙ ТУКА .......,НИЕ СМЕ СИ ХОРА И ДЕМОКРАЦИЯТА Е НАША ....
ШИБАМ КУPBИТЕ НА КОЗЯК 16

2023.12.12 | 13:44

13
ДЕНКОВ ОЩЕ ЛИ НЕ Е ЗАБРЕМЕНЯЛ ОТ ПЕЕВСКИ?
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ

2023.12.12 | 14:30

16
АКО НЕ Е КОЗЯК И БЪЛГАРИЯ ..., КАК ЩЕ ТИ ЧУЕМ ГЛУПАЩЕНИТЕ.....,А ....., ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА ГРАНИЦА ...ДОРИ И ЗА ВАС ....ДАВАЙ ГЛУУУПАКООО ...В ПИРИОООД .... СССФФФФИНЯ

2023.12.12 | 14:25

14
И така до края на света ... или поне на ЕС.
Емѝ...ГОЧО БУЛГАРА -МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2023.12.12 | 13:38

12
При прегледа преди постъпването в следствения арест и после при престоя е установено, че Блажев се намира в ясно съзнание, контактен, всестранно добре ориентиран, без тежки разстройства на мислите. Становището на психиатъра е, че липсват пречки от медицинско естество да му бъде наложена мярка задържане под стража. Той препоръча да бъде настанен в психиатричното отделение на затвора, където ще бъде наблюдаван в клинична обстановка, като това ще помогне на експертизата да се установи психичното му състояние.

2023.12.12 | 13:32

11
Глух ли си, или прост. Но като знам какъв е Киро, се сещам какъв си.

2023.12.12 | 13:31

10
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини