Премиерът Денков с коментар за новите условия на Австрия по пътя ни към Шенген и опасностите за "Лукойл"

  • 10 декември 2023 18:31

  • 4148
  • 8
Премиерът Денков с коментар за новите условия на Австрия по пътя ни към Шенген и опасностите за "Лукойл"
© БТВ

Ние продължаваме преговорите за Шенген. Това е позиция, не краен рзултат. Това коментира премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след като Австрия ни постави четири нови условия, за да ни допусне в Шенген. 

"България спазва общите европейски правила. Да се вкарват допълнителни правила за България и Румъния е абсолютно неприемливо", допълни премиерът. 

"По отношение на контрола на границите сме поканили служители на "Фронтекс". И сега има такива. Тук няма нищо, което да ни притеснява. По отношение на приемането на мигранти ще работим по европейските правила. От по-силния граничен контрол печели и България, и Европа. За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Има процедури за това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно", каза още той. 

Австрия постави 4 условия пред България, за да я допусне в Шенген, но само по въздух

На въпрос защо е необходимо съгласуване с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, Денков отговори: Този въпрос е към ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с действат като една партия. Започнах да ги наричам ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Нашата договорка с изключение на регулаторие и промените в Конституцията, е с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на

За шест месеца постигнахме доста. Дадохме възможност на НС да работи, един бюджет беше приет, втори е напът да се приеме. Стабилизирахме икономиката, повишихме доходите. Те са по-големи от инфлацията, като нарастване.  

Л укойл 

Възможно е "Лукойл" да потърси различни решения. Ние като държава трябва да имаме механзиъм и да не позволим това да бъде фиктивна продажба. Или да отиде в някаква фирма, която не може да осигури работа на рафинерията. Поради това имам притеснения, отбеляза премиерът.  

Той уточни, че специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата. "Идеята на този управител е да се поеме контрола за известно време. Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че не е захранена с петрол. Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Изключително важно е ние да не стигнем до там. Има проблем – "Лукойл" като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, тя винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е "Лукойл" да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в неподходящи ръце, обясни премиерът Денков. 

Дерогацията

Не сме сключвали сделка за дерогацията, разумът победи. Моментална, тридневна дерогация - създава огромни рискове за доставките на петрол. Оттам ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи. Това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията – цената и ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи. Не съм виждал подобно сценарии, но рисковете бяха налице", коментира още министър-председателят. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4148 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.12.11 | 08:39

8
ЛУК ОИЛ ПЪРВО ДА СИ ВНЕСАТ НЕВНЕСЕНИТЕ ДАНЪЦИ ОТ ГОДИНИ ,

2023.12.11 | 00:13

6
Пред Ал.Невски бяха вдигнали първата бесилка, ама се усетеха и я махнаха

2023.12.10 | 23:54

5
Държавата даде 311 000 лв. за важен водопровод в Свищовско, за село с 300 жители, в Ресен с население от 2000 човека ще има да чакат!

2023.12.10 | 23:36

4
америка за българия ти плащат

2023.12.10 | 22:46

3
ДЕНКОВ КОМЕНТИРА НЕЩО КОЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА
Не щем да ни унизяват!

2023.12.10 | 22:20

2
И това ми било европейци....

Добави коментар

Водещи новини