Министър Стойчева: Космическият сектор е стратегически актив, който дава нови възможности за предприятията

  • 08 декември 2023 17:43

  • 668
  • 2
Министър Стойчева: Космическият сектор е стратегически актив, който дава нови възможности за предприятията
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

България разглежда космическия сектор като стратегически актив, който допринася за създаването на нови пазари и бизнес възможности за индустрията и за развитието на малките и средни предприятия. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство) в Брюксел. В частта „Космическо пространство“ ръководители на българската делегация са министърът на иновациите и растежа и заместник-постоянният представител на Република България към ЕС Иванка Ташева, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

„Европа трябва да запази водещи позиции в предоставянето на космически данни и услуги чрез активизиране на усилията си за укрепване на космическите си програми и създаване на механизми за стимулиране на успешна европейска космическа промишленост“, каза още министърът на иновациите и растежа.

„По отношение на Космическата стратегия на ЕС за сигурност и отбрана България счита за важно да се осигури обща рамка за сигурност, безопасност и устойчивост в космоса, която да гарантира последователен и общоевропейски подход, при запазване на гражданския характер на програмите и предлаганите услуги“, заяви министърът на иновациите и растежа Стойчева. По думите й, с цел гарантиране на автономен достъп на ЕС до космическото пространство трябва да се намери работещ модел, ориентиран към услугите, основан на нов подход за възлагане на обществени поръчки и подобрена рамка за конкуренция.

Министър Стойчева подписа споразумение за сътрудничество с „Интел“ в областта на изкуствения интелект

В рамките на Съвета в частта „Космическо пространство“ се прие и проект на заключения относно „Управление на космическия трафик: актуално състояние“. 

По време на заседанието беше даден мандат за преговори с Европейския парламент (общ подход) по предложението за Законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии. Съветът също така одобри и политическо споразумение за привличане и задържане в Европа на талантите в областта на научните изследвания, иновациите и предприемачеството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
668 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.08 | 17:48

1
тапанари

2023.12.08 | 18:12

2
космически сектор - това от косми ли произлиза?

Добави коментар

Водещи новини