Депутатите приеха на второ четене промените в данъчните закони

  • 07 декември 2023 20:10

  • 2582
  • 11
Депутатите приеха на второ четене промените в данъчните закони
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Намалява се прагът за декларине пред НАП на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице, въвежда се и алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.  Намаляването на прага на деклариране на командировъчните пред НАП стана след като депутатите гласуваха редакционна поправка на Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", направена в зала. "За" редакцията гласуваха 117 депутати, "против" бяха - 59, шестима се въздържаха, предаде БТА. 

В хода на дискусията Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на обясни, че преди около година са започнали да създават база данни с облагаемите и необлагаемите доходи на хората. Целта е изключително значима - да могат социалните политики, свързани с енергийните помощи, да бъдат ориентирани към истински бедните хора. Никоя държава не може да прави социална политика за цял народ, това е безсмислено, добави Димитров. В тази връзка от НАП са преценили, че искат допълнителни доходи, да бъдат декларирани. По думите му нововъведение е фирмите да декларират така наречените командировъчни.

"Това са дневните пари, които командированите служители получават. Идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни, а да има фокусиране върху хората, които пътуват повече и потенциално това може да бъде доход за тях. Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на обясни, че с подобни данни в базата на НАП се променя разполагаемият и получен доход за тези лица. "Аз бях предложил праг от 5000 лв. на година или 400 лв. на месец, сега след дълги дебати, разбрах че по-скоро биха подкрепили един праг от 1000 лв., което пак е по-добре, отколкото да няма праг. Което означава, че дори човек да има една командировка един път годишно - трябва да бъдат подадени данни към НАП", обясни депутатът. 

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е направиха предложения за въвеждането на данъчно необлагаем миниум за доходите до линията на бедност и нулев данък върху доходите от труд на младите хора до навършване на 26 години, но предложенията бяха отхвърлени. Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора апелира за отхвърляне на алтернативния данък за събирачите на гъби и плодове, тъй като това са най-бедните хора, но предложението му не бе възприето от пленарната зала.  

Според приетите разпоредби се въвежда алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Според въпросните текстове доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността. 

Депутатите отхвърлиха и предложението на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" 10 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в бюджета на общината, на чиято територия е постоянният адрес или седалището и адресът на управление на платеца на данъка. 

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за счетоводството

Прието бе предложението направено от Ирена Димова от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, с което се дава възможност да не се декларират доходите от рента, получавани от собствениците на земеделски земи в размер до 3000 лв. Ирена Димова мотивира предложението с подаваната декларация, която касае само едно лице, но от рентата за дадена земеделска земя, могат да се възползват повече наследници. По думите ѝ това би създало административна тежест, включително за НАП, които да удостоверяват на кого е дохода и как е получен. Депутатите гласуваха предложението на Димова със 148 гласа "за", един - "против" и четирима "въздържали се". 

Народните представители приеха още данъчни облекчения за физически лица, регистрирани като земеделски стопани. В зала депутатите гласуваха предложението на Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на за създаването на нов параграф, според който физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв.

Предложението бе подкрепено със 119 гласа "за", "против" - трима и "въздържали се" - 69.

Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри направи редакционна поправка, свързана с реализацията на данъчното облекчение за земеделците.  Според него данъчното облекчение ще се прилага от 1 януари на годината, в която ЕК се е произнесла, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако ЕК се произнесе до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за 2023 г., се посочва в поправката. Редакцията  бе гласувана със 171 гласа "за", двама"против" и един "въздържал се".

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица на 16 ноември.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2582 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Vse pak e neshto

2023.12.07 | 21:01

1
Prizovavam rumen r@dev da Bude ybit
ГОЧО БУЛГУРА

2023.12.08 | 05:44

11
А. ЗАЩО. НЕ. ПРИЕХА. ТИЯ. ОТ ТЯХ ДЕТО. НАЙ. МНОГО. СЕ КРИЯТ ДОХОДИ.
Циганин 17. 05.76г.

2023.12.08 | 05:11

9
Че че мани, мани . че този се.ксап.илен патриот, че Киану Рийвс, че мое ли да се излага с тая александра грант, че она изглежда по дръта от него.
Циганин 17. 05.76г.

2023.12.08 | 05:13

10
че Киану Рийвс че с тая брада и с тая дълга коса, че на някой снимки в нета мяза на клошар.

2023.12.08 | 03:26

2
!!! надежда дойч.ева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Новини Бг /// Снимка-Гугъл !!! Дойч.ева е чиста циганка, а не петно от кръвосмешение !!!
Циганин 17. 05.76г.

2023.12.08 | 04:06

8
Че че близо 8 години у гранична полиция. Да се сблъскаш на ГКПП-Калотина, че очи в очи с най праведна кор.упция.
Дойч.ева

2023.12.08 | 03:38

7
По принцип сатанизма е олицетворение на злото. Мангалка със зло изражение. Само погледнете ква злокобна физиономия има дой.чева !!!
Дойч.ева

2023.12.08 | 03:36

6
По принцип сатанизма е олицетворение на злото.
Дойч.ева

2023.12.08 | 03:35

5
Мангалка със зло изражение.

2023.12.08 | 03:35

4
Само погледнете ква злокобна физиономия има дой.чева !!!

2023.12.08 | 03:28

3
Дой.чева е доста Грозна мангалка. Дой.чева е Циганската Баба Яга.

Добави коментар

Водещи новини