Министър Йоловски: Само 31% от българите имат базова цифрова грамотност

  • 07 декември 2023 12:46

  • 913
  • 0
Министър Йоловски: Само 31% от българите имат базова цифрова грамотност
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

31% от българите имат базова цифрова грамотност. Това е стряскащ факт. Трябва да се оттласнем от дъното. Статистиката съобщи министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент по време на националния форум "Дигитални умения за дигиталното десетилетие", организиран от Министерството на труда и социалната политика. 

"Освен ангажиментите на държавата, бизнеса, синдикатите, ангажимент имаме ние, гражданите", коментира Йоловски.

Според него всеки трябва да чете, за да повиши дигиталната си грамотност. "Това е инвестиция към нас самите. След 7 години почти всички работни места ще изискват дигитална грамотност. Повечето графици ще са през дигитални устройства", обоснова се министърът. 

Само 19% от заетите в България покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях длъжност

"Нашата роля е да държим логическата връзка: дигитални умения, цифрова свързаност, дигитализация на предприятията. Те следва да ползват облачни услуги за големи данни", каза Йоловски.

По думите му министерството трябва да осигури цялостната организация, за да не остане никой назад. А ако се стигне до цифрово разделение, това ще върне обществото много назад в развитието. "Имаме реална заплаха да нямаме дигитална трансформация. В рамките на следващата година 74 регистъра ще се водят в една система. Ще имаме общо 305 регистъра в дигиталната сфера", уточни министърът.

Всеки трябва да знае как да пази личните си данни. Много е полезно да се направи промяна на мисленето, първата стъпка е да се откажем от хартията, каза още той

Последвайте канала на

Теодора Павлова
913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини