Проф. Екатерина Михайлова: Има нови текстове, които ще се включат в Конституцията, както и такива, които ще отпаднат

  • 06 декември 2023 18:57

  • 958
  • 2
Проф. Екатерина Михайлова: Има нови текстове, които ще се включат в Конституцията, както и такива, които ще отпаднат
© Кадър: БНТ

Знаем какъв срок са си поставили депутатите за промени в Конституцията. Те искат да гласуват текстовете до Нова година. Аз смятам, че това не е разумно, защото едва ли тези текстове ще бъдат най-добрите и може да се атакуват в Конституционния съд. Това заяви преподавателят по конституционно право в НБУ, бивш депутат и бивш заместник-председател на Народното събрание проф. Екатерина Михайлова в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Аз присъствам на Конституционната комисия като наблюдател и съм дала становището си.  Вчера председателят заяви, че ще има нови текстове, както и такива, които ще отпаднат. Въпреки това аз  се надявам да ни изненадат с едни много добре написани текстове, които да са в правилната посока”. Каза тя.

Проф. Михайлова припомни, че има две заложени цели в конституционната реформа – да се отговори на европейски стандарти, кадровият орган да е съставен от съдии, които са мнозинство, втората е отнемането на част от правомощията на главния прокурор. Друг от проблемите идва от това как ще бъде избран прокурорския съвет”, разясни тя.

Конституционната комисия събра кворум

Тя призна, че я смущава, че главният прокурор може да се окаже с по-голяма институционална власт отколкото върховните съдилища. Темата за балансите бяха поставени вчера. По същия начин е и темата със Сметната палата. Важно беше, че трябва и представителите на съдебната власт да знаят, че не трябва да се издигат китайски стени около тях. Трябва да има баланс”, смята проф. Михайлова.

Конституционалистът подчерта, че за гражданите целият този разговор не ги засяга, той касае политиците, юристите, служителите в съдебната система. Гражданите ги вълнува да има бърз и справедлив процес”.

„Убедена съм, че ако искат истинска реформа, нещата трябва да продължат. Самата система не може да се реформира, трябва да ѝ се помогне”, каза още проф. Екатерина Михайлова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
958 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.06 | 23:04

2
Тази СГАН след 89г. НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНЯ в КОНСТИТУЦИЯТА!

2023.12.06 | 21:38

1
Този незнам ксо е професор,но е душевно болна и мястото и е в лечебно заведение,не в новините

Добави коментар

Водещи новини