Жечо Станков: Ако държавата не компенсира "Булгартрансгаз", от 1 януари цената на газа ще скочи драстично

  • 06 декември 2023 12:03

  • 716
  • 2
Жечо Станков: Ако държавата не компенсира "Булгартрансгаз", от 1 януари цената на газа ще скочи драстично
© Булфото (архив)

Ако държавата не компенсира "Булгартрансгаз", от 1 януари цената на газа ще скочи драстично. Това бе заявено по време на дебатите в парламента за създаването на временна комисия заради споразумението между  "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", подписано на З януари 2023 г.

Комисията трябва да установи дали с този договор се налага тежка енергийна зависимост от Турция. Жечо Станков от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в настоя в работата на Комисията да се включи и компенсация за "Булгартрансгаз". Ако това не стане, ще има тежки икономически последици:

"На 1 януари цената на газа на българските потребители ще скочи изключително много не заради това, че пазарните условия са такива, а заради това, че има скъп газ, който се съхранява в "Чирен" и който по един или друг начин, ако не бъде компенсиран от държавното дружество, ще го платят българските граждани, българският бизнес", предава БНР.

НА ЖИВО: НС с редовно заседание, депутатите се скараха още в началото

Вносителите на проекта питат също ще плаща ли България всеки месец около 5 милиона долара до края на тази година. Борислав Гуцанов от БСП:

"А от януари, след 20 дни, ще плащаме по половин милион долара на ден. За 13 години България е задължена да плати за тази авантюра, съчинена от служебния кабинет, над 2 милиарда долара и тези пари са дължими накуп, ако решим да прекратим този договор".

Мартин Димитров от ПП-ДБ поясни:

"Ние, колеги, приемаме ли такива практики, защото утре друг служебен кабинет, ще има служебни правителства, освен ако не изменим успешно Конституцията, което аз го пожелавам на вас, на всички нас да го направим, утре те могат и 30-годишен договор във всяка една област да подпишат, без да питат въобще Народното събрание".

"ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" подкрепя комисията, а Цончо Ганев отбеляза:

"Категорично, за да бъде разследвано, да бъде събрана нужната информация за това какво си е позволил този министър, който беше с изключително арогантно и нагло поведение в парламента. Ние сме категорично против промяна в Конституцията в частта, която засяга ограничаване правомощията на президента".

По предложение на партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", утре парламентът ще изслуша министъра на енергетиката Румен Радев заради останалите без ток хора след снеговалежите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
716 2

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.06 | 12:56

2
Поредния четрихилядник на амбразурата. Пак ли ще замръзнем? Говнояд.

2023.12.06 | 12:13

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини