Бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов: "Лукойл" е отражение на държавата, КЗП е използвана като бухалка

  • 05 декември 2023 21:16

  • 1811
  • 3
Бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов: "Лукойл" е отражение на държавата, КЗП е използвана като бухалка
© Bulphoto (архив)

"Трудно ще приемат бюджета във вида, в който се предлага. Ще има предложения за изменения и една част от тях ще се приемат, други ще се отхвърлят. Трудно е да се коментира какъв бюджет ще има държавата. Но от това, което е предложено, изникват известни въпроси. Ние виждаме, че във важни сектори като образование, здравеопазване има противоречия между самите партньори в управлението и е трудно да се каже докъде ще стигнат преговорите и каква ще бъде позицията, която ще позволи необходимото мнозинство да приеме съответните параметри", каза бившият зам.-министър на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му има неща, които будят тревога.

"Липсва онова, което е необходимо, за да можем да усетим накъде духа вятърът. А то е консенсус между партиите и политическите сили, които подкрепят управлението. Има и колебания от страна на финансовите експерти, а доколкото виждам и на политиците - дали трябва да остане тази конструкция или трябва да се върви към по-консервативен вариант. Мандатоносителят смята, че е напълно реалистично да се осъществяват дейностите, които ще формират основните параметри на бюджета", допълни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Делян Добрев: Внасяме искане за отпадането на дерогацията за руски петрол от 1 януари 2024 г.

Той не изключва възможността да се стигне до компромиси при приемането на Бюджет 2024.

"Ако той остане в този вид, който е предложен, основните рискове са свързани с изпълнението на приходната част, с това, че разходната част не е ориентирана толкова към мерки, подкрепящи икономическия растеж, а по-скоро нещо, което и досега е постигнато като резултати от предишни правителства. И засега има един по-сериозен проблем - инфлацията", категоричен е бившият председател на КЗП.

По думите му случаят "Лукойл" е ярко отражение на поведението на държавата.

"Хората от бизнеса са притеснени, че нямат усещане за спокойствие и че той може да действа в предсказуема среда. На фона на това имате и проактивни действия, които разколебават разумните големи бизнес играчи, идва процес, в който те започват да мислят за преориентиране. И за мен смяната на собствеността не носи пряк риск за това нейната добавена стойност да намалее или да отслабне", коментира още Маргаритов.

Бившият зам.-министър на икономиката не изключва да има скок на цените: "Много зависи как ще с подходи и дали политиците ще постъпят отговорно, за да гарантират спокойствието на хората. Това е и нещото, което липсва в последните месеци."

За него е рано да се правят генерални изводи от кампанията "Достъпно за всеки".

"Не се е стигнала до необходимия пряк практически ефект. Нямам усещането, че е постигнат някакъв спад. Възможно е това да се е случило при отделни стоки, но е важно да се направи анализ дали не става въпрос и за някакви сезонни поевтинявания", добави Димитър Маргаритов.

Бившият председател на КЗП е на мнение, че има моменти, в които Комисията използвана като "бухалка":

"Смяната на ръководството трябва да бъде осъществена и се надявам, че думите на министъра на икономиката няма да бъдат във въздуха. Това трябва да се случи с отмяна на незаконното решение на Министерския съвет, с което беше определен този състав на комисията от служебното правителство. Дори нека премиерът Денков да излезе и да каже дали е вярно, че тогава това решение е минало без подписа на шефа на правна дирекция на МС. Гълъб Донев и Никола Стоянов са били наясно и са били предупредени, че това решение би било незаконно", заяви Маргаритов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1811 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.05 | 22:17

1
А защо мълча, докато ти беше шеф на бухалката а?

2023.12.05 | 22:42

3
Защото той е толкова тъп и плашив, нинова го смени като шеф за да стане заместник министър за три месеца и кариерата му приключи много бързо

2023.12.05 | 22:38

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини