ЕП обсъжда българска петиция за ускоряване на граничните проверки на камионите

  • 30 ноември 2023 13:18

  • 193
  • 1
ЕП обсъжда българска петиция за ускоряване на граничните проверки на камионите
© Novini.bg/ Canva

Комисията на Европейския парламент по петициите обсъди днес предложение от евродепутата Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна (ГЕРБ/ЕНП) за въвеждане на изискване проверките по границите в ЕС на камиони с европейска регистрация да не отнемат повече от 60 секунди.

Новаков и други евродепутати настояха, че вече съществуват технически възможности за подобна мярка. Представител на Европейската комисия възрази, че това е немислимо и заяви, че решението е в приемането на България и Румъния в Шенген.

Докато не влезем в Шенген, ще се борим да намерим възможност нашите шофьори да спрат да се мъчат, заяви Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна. Той добави, че водачите на товарни камиони в Европа работят в нечовешки условия. Опашките по границите, които те предизвикват, съсипват икономиката и живота на десетки хиляди души в целия континент, обобщи Новаков. По неговите думи опашки има не само по българските граници, а и в страните от Централна Европа.

Ще се проверяват ли за по-малко от минута камионите на границата?

Според Димитър Димитров, поканен на заседанието като представител на една от големите неправителствени организации у нас в областта на товарните превози, на час превозвачите губят по 10 евро от престой на границата, а непреките щети са неоценими.

Евродепутатът Асим АдемовАсим АдемовАсим Адемов е български евродепутат от ГЕРБ. Роден е на 3 декември 1968 в село Дъбница, община (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че неприемането на България и Румъния в Шенген е драстичен пример за двоен стандарт в ЕС. Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – (ВМРО/ЕКР) добави, че шофьорите плащат цената на европейското лицемерие и призова българското правителство да вземе мерки за Шенген, каквито предприема румънското. Александър ЙордановАлександър ЙордановАлександър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Политик и дипломат, литературен (СДС/ЕНП) призова ЕК да предложи по-ефективна процедура за проверка на документите по границите.

Парламентарната комисия по петициите ще продължи работата по предложението. Очаква се ЕК да изпрати писмено становище и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
193 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.30 | 17:00

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини