Комисията по отбрана обсъжда договора за БМП от САЩ

  • 29 ноември 2023 07:43

  • 224
  • 1
Комисията по отбрана обсъжда договора за БМП от САЩ
© Булфото (архив)

Комисията по отбрана ще обсъжда договора за покупка на бойни машини за пехотата от САЩ.

Страната ни ще купи 198 бойни, разузнавателни и специални машини. Сделката е на стойност около близо 1, 2 милиарда долара. Според предложението, още с ратификацията страната ни ще плати първоначален депозит от 263 360 000 долара. Останалите суми ще се изплащат между 2023-2027 г. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратификация. А след превеждането на първоначалната вноска по него.

Офертата на американската страна изтича на 15 декември. Заради това в началото на октомври министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за настоя депутатите да го одобрят преди местните избори.

Комисията по отбрана в НС одобри изпращането на бронетранспортьори за Украйна

Това предизвика обаче критики от страна на ГЕРБ и ДПС. В писмен отговор наскоро министърът на отбраната обясни и защо има разлика в цената при искането за информация и искането за обвързваща оферта.

Повишаването на стойностите е заради това, че в цената е включено индустриалното сътрудничество с „Терем“, допълнителната бронировка на машините, ракетите Javelin, допълнителното обучение. Част от условията се уреждат с отделни договори. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 11:18

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини