Посланик Предеску за Шенген: Румъния и България не спряха да се трудят и да показват резултати

  • 28 ноември 2023 12:25

  • 391
  • 1
Посланик Предеску за Шенген: Румъния и България не спряха да се трудят и да показват резултати
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

"Не говорим за миражи. В европейската политика говорим за много труд, който трябва да положат не само правителствата на страните-членки. Румъния и България не спряха да се трудят и да показват резултати при защитата на външните граници на ЕС". Това заяви пред БНР Н.Пр. Брандуша Предеску, посланик на Румъния в България.

Тя напомни, че двете държави заедно с европейските партньори са приложили на практика пилотни проекти по границите, оценени като модел и от други държави, които имат външни граници на ЕС. 

"В Букурещ виждаме, че имаме подкрепата на всички държави и на ЕК и ЕП. Нямаме тази подкрепа, защото някой ни прави услуга. Напротив - Букурещ и София просто си вършат работата", коментира тя и добави:

"Остана като абсолютно малцинство сред страните-членки да докажат тази политическа воля, за да приключим тази тема, относно която ние повече не бихме желали да говорим, а да преминем към дела". 

Денков: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

По думите й влизането в Шенген ще улесни и всички проекти за свързаността на двете държави

"В края на септември нашите страни подадоха проект за техническо проучване на втори мост на Дунав при Гюргево - Русе. Другият голям проект с европейско въздействие е осигуряването на плаваемостта по Дунава през цялата година. Той е много близо до финализиране. Уверени сме, че през следващата година тези проекти ще започнат да се прилагат", посочи румънският посланик. 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Н.Пр. Брандуша Предеску коментира и въпроса за регионалната сигурност във връзка с войната в Украйна.

Намираме се в период на невероятни предизвикателства за нашите държави, които са в пряко съседство с гореща война, която в други зони на Европа не се чувства така, както при нас, изказа мнението си посланикът. 

По думите й Румъния и България като членки на НАТО и ЕС са гласовити в предупреждението за опасността, която представлява Русия за сигурността на целия регион. Това не е от вчера и днес, подчерта тя.

"Многобройни сигнали ни се даваха, които ние усетихме по най-директен начин, че следва много по-мащабно действие, което видяхме през февруари 2022 г.". 

Н.Пр. Предеску напомни, че Алиансът е засилил присъствието си в региона. 

За Ценъра за обучение на пилоти за самолетите Ф-16, който беше открит преди няколко седмици, тя обясни, че той има за цел да стане регионален център и да обучава пилоти от всички държави-членки на НАТО, както и от партньори на Алианса, на първо място от Украйна. Така, според нея, Румъния подчертава своя ангажимент спрямо колективната сигурност на Алианса. В разговорите между министерствата на отбраната беше направена оферта за обучение и на български пилоти в този център, обяви румънският посланик. 

Румъния за пореден път осъди войната на Русия срещу Украйна. Войната наруши всички принципи на международното право и колективната сигурност, категорична бе Предеску. И добави, че хората в Румъния продължават да желаят нормален свят. 

"Усилията, които положиха румънските граждани, когато започна войната - никой не го усети като нещо, което би ги натоварило. И продължава да бъде така. Никаква следа от умора нито на равнище гражданско общество, нито на равнището на румънските власти, които остават ангажирани с всички свои сили в подкрепа за Украйна".

За украинското зърно Н.Пр. Предеску коментира:

"Сътрудничеството между Румъния и Украйна в този контекст се повиши и засили. Намериха се двустранни решения, одобрена формула, която да позволи Румъния да продължи да подкрепя Украйна при транзитирането на украинското зърно, като осигурява същевременно закрилата на собствените си фермери и зърнопроизводители".

Тя определи като успешен опита на Румъния с ротацията в правителството на страната. Според нея тази формула е осигурила стабилност, предвидимост, възможност да се действа ефикасно в кризисни времена. По думите й формулата произвежда положителни резултати не само за румънските граждани, но и в регионален план. С тази предвидимост ставаме силни, категоричен бе румънският посланик в България. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жоссе

2023.11.28 | 12:40

1
Така са в Комплексарските държави. Натягат се като глисти на Буца.

Добави коментар

Водещи новини