Макроикономист: Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката

  • 24 ноември 2023 13:31

  • 976
  • 7
Макроикономист:  Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Очевидно е, че в момента Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката". Това заяви пред БНР макроикономистът проф. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС, в коментар за бюджета за следващата година.

"Той не може да направи нищо повече от това, което е в момента – да промени данъчната политика. Но може да предложи някои дребни промени, за да увеличи събираемостта на данъците", смята той.

Изслушват в НС Асен Василев за бюджетите на общините

Според него засега никой не предлага сериозни промени и преход към европейски тип фискална и данъчна политика. По думите му, за да се напълни бюджетът и нещата в България да вървят по-добре, първо трябва да прЕминемЕминемМаршъл Брус Матърс III (на английски: Marshall Bruce Mathers III), по-известен с към европейски тип на преразпределение на брутния продукт. Освен това той отбеляза и данъчното облагане – прогресивно данъчно облагане в повечето страни на ЕС и ниският плосък данък върху физическите лица и корпорациите в България.

"Не е разрешено на сегашния финансов министър да проведе някакви реформи, а нямам и увереност, че самото ПП-ДБ като управляваща сила са склонни да приемат такива реформи, тъй като в България олигархията ни е скъпа и богаташите си пазят имането", обясни икономистът.

И продължи: "Лъхат вече едни ледени ветрове от ЕС, където сме на прага на рецесията. Тъй като българската икономика е свързана пряко с европейската, нищо чудно това да повлияе доста сериозно върху това, което ще се случва на практика в българската икономика".

Проф. Дуранкев отбеляза, че инфлацията в България пада по-бавно от тази в еврозоната.

Според него "мечтата за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г." няма да се случи вероятно заради високото ниво на инфлацията.

"Ледените ветрове и по тази линия са много силни", каза той. Икономистът изказа мнение обаче, че това не е толкова фатално. По думите му проблемите са другаде – да се намали дефицитът в следващите години, да се увеличават доходите по-бързо, както и да се увеличава икономическият растеж.

"Периферна третокласна икономика – така се води българската икономика. Чакат ни десетилетия, докато достигнем средното ниво на качество, стандарт на живот, и трудови възнаграждения". По думите му няма шанс през следващите 20 години да влезнем в гръцкия сценарий - дългът да бъде над 60% от БВП.

Проф. Дуранкев изрази надежда: "Като се освободят от тези пранги, които са им сложили, да започнат първо да говорят". Макроикономистът посочи и положителните страни на бюджета за следващата година: "Бюджетът е направен така, че гарантира и предполага известно увеличение на икономическия растеж, т.е. България да излезе от групата на страните с най-нисък икономически растеж, под 3%, и да влезе в групата страни със среден икономически растеж – над 3%. За да стане това обаче, явно трябва да се направят някои реформи. Едно от добрите неща е, че прекалено много се атакува сивия сектор, т.е. иска се изсветляване на икономиката.

Сивият сектор в България се води, според данни на Евростат, 33% от цялата икономика. ЕС иска изсветляване и в България. Третото положително нещо е, че най-накрая и в България ще се приложи директивата на Съвета на ЕС за гарантиране на минимално глобално равнище на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и големите национални групи. Четвърто - ако се изпълни, инфлацията ще бъде на ниво близко до изискванията на ЕС за влизане в еврозоната".

Последвайте канала на

Нора Виткова
976 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
!!!

2023.11.24 | 14:25

5
Г-н Василев,ПРАВЕТЕ каквото ТРЯБВА,а да става каквото ЩЕ !!! Успех!!!
ас

2023.11.24 | 14:37

7
мир, любов и вървете по дяволите с василев
Ас

2023.11.24 | 14:36

6
и кор в г.за
Заплати

2023.11.24 | 14:11

4
МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ 1 ЯНУАРИ 730 ЛЕВА, ВЪВ РУСИЯ 400 ДОЛАРА И СЪС ЦЕНИ 2 ПЪТИ ПО НИСКИ ОТ БГ. ЧЕСТИТО ЗБИРЩАЙН УПРАВЛЕНИЕ.

2023.11.24 | 13:51

3
tozi sas sigurnost ne e makro ikonomist no sas sigurnost e makro pe dalat asenka specova nali ia poznavate

2023.11.24 | 13:40

2
ами отвържете го, че без връткане къде е кефа?

2023.11.24 | 13:40

1
ами отвържете го, че без връткане къде е кефа?

Добави коментар

Водещи новини