Вицепрезидентът ще посети българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава

  • 24 ноември 2023 07:52

  • 198
  • 1
Вицепрезидентът ще посети българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава
©
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще посети българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава, което отбелязва 75 години от създаването си. Йотова ще се срещне и с представители на българската общност в словашката столица.

"На нас ни липсва родината. Ние може да сме избрали, тук да сме останали, но с това училище ние поддържаме и себе си, и духа на България, а учим и останалите на толерантност. Защото при нас учат деца от 4-5 различни националности", разказва Николай Йорданов, директор на българското Средно образователно училище "Христо Ботев" в Братислава, създадено преди 75 години по инициатива и със средства на българите тук.

От 1995 година училището е включено в мрежата на словашките училища. Учениците получават две дипломи за завършено средно образование - словашка и българска.

"През годините това училище се е утвърдило до такава степен, че сме стигали до 14-о място в системата на словашките училища по успешност на зрелостните изпити", обясни Йорданов.

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е специален гост на честването на 75-та годишнина на българското училище:

"Толкова много таланти, такава любов към българщината. Те говорят чудесен български език, знаят българската литература, знаят толкова много за Христо Ботев", посочи Йотова.

В момента в училището се обучават 100 деца. Повечето от тях словаци.Виктория Величкова е сред тях. Казва, че българският е красив език. Любимата ѝ дума е мама.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
198 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.02 | 08:50

1
ЦИ ГАНИН, ПЕ ДЕРАСТ, РУСКИ ШПИОНИН!

Добави коментар

Водещи новини