Вежди Рашидов е почетен гост на световния форум за мир в Испания

  • 23 ноември 2023 14:36

  • 302
  • 4
Вежди Рашидов е почетен гост на световния форум за мир в Испания
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Вежди Рашидов е почетен гост на Световния форум за мир (WPF 2023) в Барселона, съобщават от екипа на скулптора. Форумът е създаден като инициатива на Шенгенската фондация за мир, базиран е в Люксембург и има 14 издания досега.

От 23 до 25 ноември в испанския град ще се състоят 52 конференции с участието на международни учени, изследователи, експерти, представители на властите, творци и общественици.

„За мен е чест да бъда почетен гост  на този авторитетен форум, защото ясно осъзнавам, че в нашия свят на глобални кризи и противопоставяне на религии и изнервени общества все повече демонстрираме непоносимост един към друг. Ето защо смятам, че мирът ще става още по-значим, защото е дошло време за търпимост, уважение, обич и респект към личностите на нашето време. България е част от евроатлантическата общност, тя е външна граница на Европейския съюз и полага много големи усилия за възпиране на мигрантската вълна. Моята страна е изпълнила критериите за приемане в Шенген  и лично аз смятам, че Световният форум за мир, роден като инициатива на Шенгенската фондация за мир, може да изиграе съществена роля в общите европейски усилия за насърчаване на диалога и толерантността на международната арена“, коментира Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Вежди Рашидов: Борисов едва ли ме има вече за приятел, има други, които галят ухото му

Световният форум за мир бе открит от ректора на Барселонския университет Хоан Гуардиа Олмос. На откриването присъства Цветелин Цолов, генерален консул на България в Барселона, както и българският художник Захари Каменов, допълват от екипа на Рашидов. Преди началото на форума Рашидов е разговарял с новия президент на Световния форум за мир – Феликс Бенц, с областния управител на Каталуня – Карлос Прието Гомес, и с Мария Еухения Гай, заместник-кмет на Барселона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
302 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.23 | 20:43

4
Внимавай, брато, там също има жени
Пешо

2023.11.23 | 16:39

3
И,този избяга зад границата !? Там бил "почитен",а ТУК..................?!
съни

2023.11.23 | 14:51

2
този ценик,за какъв мир та той е най големия бунтар

2023.11.23 | 14:46

1
Денков клоуна не го желаят

Добави коментар

Водещи новини