Вили Лилков: Ако няма здраво мнозинство, председателят на СОС ще се превърне в класен ръководител

  • 21 ноември 2023 09:36

  • 499
  • 1
Вили Лилков: Ако няма здраво мнозинство, председателят на СОС ще се превърне в класен ръководител
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Досега в разговорите между ПП-ДБ-"Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" и основните политически сили ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на не взеха участие, а ключът от решението за успешната работа на Общинския съвет се държи именно от тези две политически сили

Това коментира пред БНР проф. Вили Лилков - общински съветник от "Синя София", относно блокирания избор на председател на Столичния общински съвет. 

"Чисто аритметично единствено ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ могат заедно да формират политическо мнозинство, което да гарантира стабилност на управлението. Другият вариант е ПП-ДБ да се коалират или сключат споразумение с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, което е малко вероятно. Там чисто идеологически двете формации подчертават различията помежду си".На национално ниво видяхме, че вариантът сглобка не върви, подчерта Лилков и добави, че не би искал СОС да влиза в такъв вариант на ръководство и на работа. Според него трябва да се подпише споразумение за управление, което да бъде подкрепено от ясно мнозинство.

"Ако няма ясно политическо мнозинство, и бъдещият председател на Общинския съвет, и целият Общински съвет ще бъдат заложници на определени ситуации на т.нар. плаващи мнозинства, които с времето се превръщат и в плаващи пясъци, а много често се трансформират в икономически мнозинства и накрая се получават картинки, които на много места в страната сме виждали".

За трети път ПП-ДБ-СС ще издигнат Борис Бонев за председател на СОС

"Председателят на СОС трябва да има здраво мнозинство, за да може да управлява, иначе ще се превърне в класен ръководител, който да успокоява политически стасти", категоричен е общинският съветник.

Общинският съвет даде 10 дни възможност за разговори. В това време би трябвало двете политически сили да намерят пресечни точки, да подпишат програма за управление - така и кметът ще може да структурира своите приоритети и да подготви бюджета, и те да станат гаранти, че тази програма ще се изпълнява, изказа мнението си той. 

 

В предаването "Преди всички" Лилков напомни, че досега разговорите на ниво лидери на софийските формации не са довели до резултат. Според него този разговор може би трябва да бъде изнесен на по-високо ниво. 

Това не ми се искаше, но дотам се е стигнало, каза той и добави, че трябва да се успокоят страстите и да седнат да си говорят. ""Синя София" вижда доста пресечни точки и общи неща, и те биха ги подкрепили, ако бъдат поставени в СОС. 

Общинският съветник от "Синя София" е сигурен, че разговорите между първите политически формации ще доведат до резултат. В противен случай това ще означава криза и нови избори за Общински съвет. 

"Ако се стигне до нови избори, тези печални герои, които доведоха до това състояние на нещата, не би трябвало изобщо да си показват главата на следващи избори", смята той. И отбеляза, че докато вървят разправиите, проблемите вече чукат на вратата на кметовете и зам.-кметовете . 

Според него ако Борис БоневБорис БоневБорис Бонев е български политик, икономист и общественик. Един от основателите на „Спаси бъде предложен отново, може би ще се превърне в проблем за Общинския съвет и той ще трябва да реши дали да не направи крачка назад. 

До края на месеца "Синя София" ще внесе при кмета приоритетите си. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
499 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 10:44

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини