Зам.-министър Атанас Запрянов: Сухопътните войски доказват своя професионализъм в усложнената среда за сигурност

  • 17 ноември 2023 15:28

  • 296
  • 1
Зам.-министър Атанас Запрянов: Сухопътните войски доказват своя професионализъм в усложнената среда за сигурност
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Бойният празник на Сухопътните войски и 138-ата годишнина от победата при Сливница бяха отбелязани с тържествено събрание във Военната академия „Г. С. Раковски“ днес, 17 ноември. От името на министъра на отбраната Тодор Тагарев приветствие към командването и личния състав отправи заместник-министър Атанас Запрянов.

„Вие доказвате своя професионализъм в усложнената среда за сигурност, която изисква ефективна подготовка в отговор на предизвикателствата“, подчерта той.

Той припомни съществената положителна стъпка към модернизация на Сухопътните войски: „Народното събрание прие решението за инвестиционен разход по проекта за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни група от състава на механизирана бригада. Предстои да се ратифицира договорът не по-късно от началото на декември и да започне изпълнението му“.

Тагарев: Русия продължава да предприема провокативни действия в Черно море

По думите му - в ход е изпълнението и на други важни проекти, свързани с усъвършенстването на бойните способности. На повече от 80 % е завършен проектът за модернизация на танковете Т-72 и монтирането на ново комуникационно оборудване. Предприети са стъпки за модернизация на стрелковото оръжие, за придобиване на товарни автомобили с повишена проходимост, очакват се първите доставки по проект за придобиване на безпилотни летателни системи и др.

„Вие сте винаги там, където има нужда от вас. В трудни моменти хората разчитат на вас и вашата помощ, когато земите им са обхванати от пожари или са застрашени от невзривени боеприпаси. Свидетели сме на много примери на проявена гражданска доблест, човечност и самоотверженост, когато помагате на хора, попаднали в беда. Най-голямата награда за вашия труд е признателността на обществото“, подчерта заместник-министър Запрянов.

От името на политическото ръководство той изказа благодарност към целия личен състав за всеотдайността, отговорността и професионализма, с които изпълняват всекидневните си задължения, и за приноса в изпълнението на мерките за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Черноморския регион.

„Днес отчитаме една успешна година за Сухопътните войски. По полигоните в национални и големи международни учения, като част от бойната група на НАТО на наша територия и по време на съвместните подготовки на формирования от Българската армия и на съюзниците, на границата в подкрепа на органите на МВР, в мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина и на НАТО в Косово, в многобройните акции по оказване помощ на населението – няма сфера, където вашето присъствие и действие да не е значимо и стойностно. С действията си вие допринасяте за националната сигурност, за колективната сигурност и за сигурността на целия Югоизточен фланг на Европа“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той изказа признателност за професионализма, дисциплината, отговорността и всеотдайността към целия личен състав.

„Военното ръководство на Министерството на отбраната ще продължи активно да подкрепя командването на Сухопътните войски в усилията за повишаване мотивацията за служба на личния състав и на способностите на вида въоръжени сили. Важно е да сме все така настойчиви по отношение на сроковете за поетапно модернизиране на Сухопътните войски и за реализацията на всички приоритетни проекти. Не можем да не бъдем удовлетворени от разбирането на държавниците и политиците за належащата нужда от модернизацията на Сухопътните войски и за реализирането на най-важния проект за придобиването на бронирани бойни машини за нуждите на механизирана бригада“, подчерта адмирал Ефтимов.

Той акцентира също върху значението за отбранителните способности на иновативните нискобюджетни проекти с асиметричен ефект, както и на продължаващата работа по модернизацията на необходимата инфраструктура за Българската армия. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков подчерта, че за тази година са проведени успешно над 105 учения. През юни и юли 5600 военнослужещи са били по полигоните в страната. Успоредно с това Сухопътните войски участват с над 200 военнослужещи в две мисии на Балканите; подпомагат МВР в опазването на държавната граница с над 300 военнослужещи, които се ротират на всеки две седмици, и с инженерни формирования.

„За да можем да се развиваме, има доста допълнителни фактори някои, от които, все още нерешени – недофинансирането и все по-големият некомплект“, подчерта командирът генерал-майор Деян Дешков и отбеляза, че тези въпроси са в ръцете на правителството и Народното събрание, но въпросите как трябва да бъдат подготвени войските, са отговорност на командирите.

От името на министъра на отбраната Тодор Тагарев и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха връчени награди на военнослужещи за проявен висок професионализъм в изпълнението на служебните си задължения. В страната 13 военни формирования от състава на Сухопътните войски проведоха Ден на отворени врати, по повод честването на бойния празник 19 ноември. Военнослужещите представиха статичен показ на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване, както и задачите, които изпълняват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.17 | 15:52

1
наско - депесарски ибрик

Добави коментар

Водещи новини