Бюджетната комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев

  • 16 ноември 2023 19:15

  • 2087
  • 7
Бюджетната комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Промените в пакета данъчни закони, внесени от Министерския съвет и предложени от финансовото министерство, бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия по бюджет. Единствено от ПП-ДБ ги подкрепиха, но не събраха мнозинство. Герб-СДС и ДПС гласуваха "Въздържал се".

Депутатите събраха мнозинство и подкрепиха единствено предложение за промени в Закона за Акцизите и данъчните складове, но внесени от депутата от ПП-ДБ Даниела Божинова. Те предвиждат разрешаване на производство на бира на до 100 л наведнъж в домашни условия, но не за продажба, а за консумация у дома.

Най-много спорове предизвика идеята за "бонус-донос" или финансов бонус за хората, които подават информация за злоупотреби, като те трябва да са поне за 100 000 лв.Предвидено е лицата да получат стимул, но само ако информацията вече не е известна на контролните органи.

Разходите за заплати за чиновниците рязко скочиха

Това стана в отсъствието на министъра на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, ведомството бе представено от Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика". По думите ѝ бюджетът губи по 309 милиона лв. от 9% ДДС на ресторантьорите.

Председателят на комисията Йордан Цонев упрекна бизнеса и съсловните организации, че винаги са против всякакви мерки за изсветляване.

Шестте данъчни закона трябва да бъдат приети преди внасянето на бюджета за догодина в парламента. Те съдържат още спорни предложения като данък върху бакшишите, връщане на пари от бюджета при регистриране на касови бележки, повишение на местните данъци и ключовият въпрос за връщане на ДДС на 20% за ресторантьорите.

Именно за данъка върху бакшишите председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че това дори технически няма как да стане. "Ние няма как да знаем колко бакшиш има сервитьор или камериерка. Това е акт между клиент и работник", коментира той. По думите му не вижда нито една мярка за изсветляване на бизнеса в пакета промени на Министерски съвет.

В зала бяха работодателските организации, синдикатите и браншовите организациии.
Пакетът данъчни закони вече беше обсъден на Национален съвет за тристранно сътрудничество и не беше постигнато съгласие.

Преди седмица при представянето на бюджета от финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да го подкрепят, ДПС се обявиха срещу част от промените и поиска в него да бъдат вписани приоритетните проекти за всяка община. От БСП, възраждане и Итн бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета.

Иначе параметрите в бюджета за догодина са 77.7 млрд. лв. приходи, 83.8 млрд. лв. разходи, БВП от 205.8 млрд. лв., ръст на БВП - 3.2%, средногодишна инфлация от 4.8%, дефицит - 3%.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2087 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.11.16 | 22:19

7
Педеругата в затвора!
Киролацията на К.у.р.о

2023.11.16 | 20:59

5
Имам чувството, че утре Киро Тъпото ще падне от тези 8000 метра дето бил летял без парашут и кислородна маска и шарлатаните ще поставят нов рекорд по най кратко задържало се правителство. Какво не бих дал да му видя насраната муцуна утре.
депутата Христо

2023.11.16 | 22:03

6
Киро, Терзиев, Боби Михайлов са една гмеш

2023.11.16 | 20:28

4
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

2023.11.16 | 20:27

3
в нашата община тамън това си е въпроса , по коефициент изчерпана индустриална площ , но 2/3 от нея неразвита поради инерция на притежателите . Съвета и кмета обвързани от кадастриалните коефициенти , промените тромови и съдебно оспорими дълготрайни.

2023.11.16 | 20:17

2
вместо общината да е обвързан по коефициент поддържател на пустеща индустриална площ , тя да има пълно право за прекатегоризация на кадастъра според собствена оценка и поискане на допълнителна площ.

2023.11.16 | 20:16

1
мутрите никак не желаят работниците им да ги портят на НАП

Добави коментар

Водещи новини