Йотова за Съвета по сигурността: Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено

  • 16 ноември 2023 11:46

  • 441
  • 1
Йотова за Съвета по сигурността: Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено. И най-важното за мен е тревогата, която всява във всички нас, българските граждани.

Това заяви пред журналисти в Банкя вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по повод извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което беше свикано за обсъждане на предложената отмяна на дерогацията за руския нефт. Припомняме, министър-председателят акад. Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Според Йотова се поставя съмнение и недоверие към Съвета по сигурността. Тя коментира като „тежък прецедент“ начина, по който се е провело заседанието. По-рано днес първо представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата. По-късно това направи и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Скандал при Денков: ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността заради дерогацията

Това означава една много дълбока пропаст вътре в "некоалицията", вече и по теми, свързани с националната сигурност на страната, смята Йотова. Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на тези европейски партньори, които не са особено съгласни да сме част от Шенген, коментира също тя.

Попитана за двете позиции за дерогацията на „Лукойл“, Йотова каза: „Аз не чух аргументи достатъчно убедителни нито в едната, нито в другата посока, нито в противниците, нито в застъпниците на това тя да остане до март. Даже не зная защо точно е избрана датата 15 март – кои са аргументите, защо не е 1 март, защо не е до края на тази година“.

На въпрос за проектобюджета за 2024 г. вицепрезидентът каза, че не е срещнала „нито един уважаващ себе си икономист, който да е приел проекта, който представя финансовият министър“. Ще видим как ще се развие тази дискусия. Знаете, че последната дума ще има и президентът, когато проектът бъде гласуван в Народното събрание, каза също Йотова.

Във връзка с вота на недоверие, който ще бъде гласуван днес, тя коментира, че по време на дебата нито военният министър, нито министър-председателят са успели да защитят тезите си.  

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е в Банкя, където откри XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Great

2023.11.16 | 12:09

1
Комунистка!

Добави коментар

Водещи новини