ДПС: Политиканстването с енергетиката не помага нито на нас, нито на ЕС

  • 16 ноември 2023 10:11

  • 433
  • 1
ДПС: Политиканстването с енергетиката не помага нито на нас, нито на ЕС
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Депутатите обсъждат промени в таксата за пренос на руски природен газ през българската газопреносна мрежа, която беше въведена през октомври.

Идеята е таксата да не се дължи от операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи, а от самите вносители на суровината, които ползват техните мрежи за транспортирането на съответните обеми.

Делян Добрев: Приходите в бюджет 2024 са надценени с около 5 млрд. лева

Поправката в закона за таксата за газ  се налага, защото към момента се е оказало, че единственият длъжник е държавното дружество "Булгартрансгаз". Компанията дължи близо 250 млн. лева, напомня БНТ.

Увеличението на таксата вече предизвика недоволство и в Брюксел. Унгария се оплака в Европейската комисия и изрази съмнения, че страната ни се възползва от монополното си положение, за да увеличава таксите за пренос без да има причина.

Предложението да бъде увеличена таксата за пренос по т.нар. "Балкански поток" е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този начин ще се санкционира Русия. Оказва се обаче, че длъжник в крайна сметка е българска държавна компания, която е трябвало да внесе парите.

"Със сега действащата разпоредба в чл. 5Б се вменява едно непосилно задължение на нашия преносен оператор, а именно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата свързани с пренос на природен газ с произход Русия", каза Жечо Станков, ГЕРБ-СДС.

"Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо на ден и това е твърдият резервиран капацитет, газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната и да даде на Асен Василев, но ако не може да си събере, защото исканията са в разрез с международни договори, то ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице", коментира Пламена Митова, ИТН.

Въпреки че България не потребява руски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьо гориво до Сърбия и Унгария. Всяка година транзитните такси по договор се променят с коефициент на базата на инфлацията и цените на алтернативните горива.

Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса противоречи на правилата на свободната конкуренция.

Рамадан Аталай от ДПС приозова да не се посяга към енергетиката, когато не може едно правителство да събере бюджета си. "Политиканстването с енергетиката на България не помага нито на нас като народни представители, нито на Европейския съюз", каза той.  Георги Свиленски от БСП обаче му отговори, че може да не разбира от енергетика, но няма да направи нещо, за да се фалира едно дружество и недоразумения от страна на партията му няма да се приемат. Аталай веднага го помоли да преброи колко пъти е гласувал недоразумения. 

Днешното заседание започна с полагане на клетва от Петя Ставрева като народен представител. Заместник-председателят на парламента Росица Кирова обяви, че има получено писмо от Централната избирателна комисия (ЦИК) за прекратени пълномощия на народния представител Петър Кулински, издигнат от листата на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Петър Кулински бе избран за кмет на община Пазарджик. Кирова обяви, че с писмото си ЦИК обявява за народен представител Петя Ставрева Ставрева.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Десислава Станева
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.16 | 11:30

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини