НС отхвърли на първо четене проекта на "Възраждане“ за промени в Изборния кодекс

  • 09 ноември 2023 14:09

  • 845
  • 2
НС отхвърли на първо четене проекта на "Възраждане“ за промени в Изборния кодекс
© Булфото (архив)

С 52 гласа в подкрепа, 13 – "против“ и 83 "въздържал се“ парламентът отхвърли на първо четене проекта на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ за промени в Изборния кодекс (ИК).

От парламентарната група предлагаха Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 25 членове (в момента е от 15), включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, след последните проведени избори за народни представители. Съставът на комисията да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в Народното събрание и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията, предвиждаха други промени.

Предвиждаше се също ЦИК да се произнася с решения, които се приемат с обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите членове, и да се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство или липсва произнасяне с решение по отправено искане, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на ИК чрез ЦИК пред ВАС в тридневен срок от публикуването на протокола от съответното заседание. При отмяна на решение за отхвърляне ЦИК постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от присъстващите членове., предлагаха от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател

Според  Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в от ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП-ДБ) ЦИК не трябва да бъде формирана на политически принцип, затова подобно предложение не решава никакъв проблем с обективността на комисията. Трябва да изберем професионална ЦИК от 7-9 души, които имат добри познания по изборния процес и  са с добра репутация, смята депутатът. 

Общественият съвет към ЦИК: Искаме спешно отваряне на Изборния кодекс

От "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ и ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на попитаха откъде ще дойдат тези независими експерти и кой ще ги назначи. Петър Николов от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на коментира, че не вижда кои са тези експерти, които ще се появят, и всички политически сили ще ги припознаят за съвършените експерти. Не знам кой ще ги назначи тези хора - правителството ли, парламентът ли, Светият синод ли, откъде идват тези политически необвързани хора, попита той.

Петър Петров от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ подчерта, че е  редно народното представителство да има проекция в състава на ЦИК. Искаме не да се прекрати мандатът ѝ, а съставът да бъде увеличен от 15 на 25 членове, поясни той, цитиран от БТА.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на предложи да се създаде работна група или подкомисия към някоя комисия и да ѝ се възложи анализ на изборното законодателство.

От един IP адрес да може да бъде подадено само едно електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, предлагаха още от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, както и от територията на България да не могат да бъдат подавани електронни заявления през интернет страницата на ЦИК.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
845 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.09 | 19:17

2
Хоpата вече могат да прeдотвpатят или излекуват диaбeтa само с едно лекаpство. Подходящо за всеки и дeйства бъpзо, пoмoгнeте на сe.бе си или на близкитe си това е лeкаpството----->> goo.su/diabexin

2023.11.09 | 14:24

1
Лошо. А трябваше мУтрафонова от руското посолство да назначава ЦИК-аджиите. Сега копейкин ще трябва да връща пари.

Добави коментар

Водещи новини