Премиерът Денков: Президентът няма право да отказва исканата оставка на председателя на ДАНС

  • 08 ноември 2023 09:00

  • 1769
  • 32
Премиерът Денков: Президентът няма право да отказва исканата оставка на председателя на ДАНС
© МС

Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са вътрешни въпроси на партиите. За промени в конституцията, за промени в част от регулаторите ни трябват две трети от гласовете, тази подкрепа търсим. Това заяви премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в отговор на въпроси на граждани и медии на живо в страницата на МС във Фейсбук.

"Често виждаме изказвания на ръководители на други партии и коалиции, те правят гласуванията в парламента една ли не в полза на ПП-ДБ. Тези промени, закони, са в полза на българския народ, държава и бизнес. Трябва да спрем да представяме законодателната дейност сякаш една партия помага на друга. Работим за българския народ", категоричен е той.

"Председателят на ДАНС прикрива нарушения на закона. Тук става дума за много сериозни нарушения. Отделно, свързано е с проявяване на политически пристрастия, и то документирани. Мотивите за исканата оставка на председателя на ДАНС са много сериозни – три страници мотиви, днес ще ги публикуваме и всеки може да ги види. Президентът няма право да отказва исканата оставка на председателя на ДАНС, надхвърля правомощията си. Доводът, че някой иска да овладее службите, е несъстоятелен. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, а следващият председател ще бъде съгласуван с президента, така че няма как да е някой, който не е приемлив за Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на", коментира още премиерът.

Гражданите питат - премиерът отговаря

"Смятам, че президентът трябва да подпише и ще го направи. Ако той не го направи, това значи, че ако стане нещо през следващите дни и месеци в сферата на националната сигурност, то той ще носи отговорност", допълни още той.

"Радев няма право да отказва поисканото от него. Това е пречка за изпълняване на правомощия на правителството. Тук не става дума за моята личност, а за задълженията по Конституция и по закони на МС и на министър-председателя. Надявам се това да бъде осъзнато от другата институция и ще влезем в необходимите диалог и координация", подчерта още той.

"ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече, че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента", заяви още премиерът.

Той видя непоследователност в работата на министър Александър Йоловски: "На първи тур бе даден повод от Министерството на електронното управление да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация. Поискал съм да се направи една обстойна проверка защо се е случило това. Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, още повече на такива, които си вършат работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. Министерството успява в кратки срокове да извади решения, които с години са очаквани от хората, но този скандал е доста неприятен. Изчаквам да видя развитието, защото той хвърля сянка върху цялото правителство. Тази тема не е затворена, но е напълно неподходящо да се търси смяна на министри, които си вършат работата добре."

"Решение на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е дали ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която ние заедно с тях сме заложили, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си", категоричен бе той.

"Държавата има напредък и по отношение на БВП – и миналата година, и тази година сме със сравнително висок ръст, а това позволява да се повишават доходите. За 2024 г. допълнителни средства, отпускани за повишаване на възнагражденията, са с 2 милиарда лева повече. Вчера МС прие данъчните промени, внасяме ги в парламента. Думата тук вече имат депутатите. Те трябва да бъдат приети, за да приемем отчет, който отчита реално приетите данъчни закони. Бюджетът на държавата ще бъде предложен за обществено обсъждане вероятно през другата седмица", допълни Денков.

По думите му актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година, с около 11%. "В момента използваме всички възможности самите пенсии да бъдат достатъчно високи. Те получават коледна добавка всеки месец, а не се спестяват средства, за да може да се даде някакъв подарък в края на годината и да се залъжат с някакви 50 лева", подчерта още той.

"Единственият критерий за еврозоната, по който не сме изпълнили изискванията към настоящия момент, е инфлацията. България има всички основания да изиска преглед, който да покаже, че няма проблем с финансовата стабилност на държавата. Днес ще приемем актуализирания план за приемане на еврото с дата 1 януари 2025 г.", заяви Денков.

По повод влизането ни в Шенген, той поясни: „Не само ЕК, но и другите държави ясно казват, че напредъкът ни е изключителен. Остава да завършим промените в конституцията и изборът на състава на антикорупционната комисия. Ако ние свършим това, от една страна значи, че ще имаме много добра правосъдна система в България. От друга страна, ще сме защитили границите ни. Така няма причини да казват, че нямаме право да бъдем в Шенген.“

За идеята на Румъния България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген, той заяви: „Тази оценка е за вътрешна употреба в Румъния. Двете страни не вървят по различни писти. Трябва да вървим заедно.“

Андрей Новаков: България трябва да отговори на безпринципното поведение на Австрия спрямо влизането ни в Шенген

"Работи се по всички пътища, свързани с връзката между Южна и Северна България, и връзката запад-изток през северна България. По „Хемус“ се работи по трите първи участъци, не е спирала работата. Пътят Ботевград-Видин се работи по около половината от участъка. Пътят София-Монтана през Петрохан – до края на годината ще бъде пусната обществена поръчка за технически проект", допълни още той.

За проблемите в БДЖ, премиерът заяви: „Основният проблем на влаковете е, че са стари влаковите композиции. Има обявени 4 обществени поръчки, част от тях се обжалват. Което можем да направим, вече сме го направили. Търсим начини да осигурим процесите с друго финансиране.“

Нашумелият проблем електронните рецепти министър-председателят коментира с думите: „Ситуацията съдържа нюанси, които трябва да се има предвид. Възможност за електронни рецепти има от почти три години, но тя не се използваше, докато не беше въведена задължително. Обсъждаме със здравния министър, ако трябва някъде да има преходен период, както стана възможно със Спешната помощ, но не трябва да се отказваме от навлизането на тази практика. Тя ще изсветли много проблеми.“

Какво трябва да знаем за е-рецептата?

„В четвъртък Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е е в България, ще можем да обсъдим какви са проблемите, които среща в България. Кой е корумпиран и кой не е – това трябва да го каже правосъдната система, а не политиците да развяват епитети. Затова бяха направени промени в Антикорупционния закон, трябва да бъдат приети и правила за състава на Антикорупционната комисия. Всичко това са ключови стъпки, за да може правосъдната система да си върши работата. Също така гражданите трябва да подават сигнали, за да може правосъдната система да си свърши работата“,каза още премиерът.

Той напомни, че България увеличи националните средства за подкрепа в земеделския сектор: „ Над 750 млн. лв. ще получат земеделските производители от фонд „Земеделие“ и от европейски средства. Така ще могат да намалят себестойността, на която произвеждат продукцията си.“

По повод програмата за енергийно обновяване на жилищата, той обясни: „По първия етап на програмата приключи периодът за кандидатстване. Около 4 пъти по-голям интерес имаше спрямо наличните средства. Очакваме в края на декември да излезе класирането. Започна събирането на кандидати и за втория етап, като особеното там е, че се изисква 20% съфинансиране.“

„До средата на 2024 г. начинът за изчисляване на сметките за ток на битовите потребители е фиксиран и няма да се промени нищо. Това са възможности, в които производителите на ток могат да дефинират различни тарифи и всеки потребител да потърси най-изгодната за него тарифа. Относно цената на газа за бита – цената пада през лятото и се повишава през есенно-зимния сезон. Това е така и у нас, и в Европа. Руският газ бе спрян от „Газпром“, не от българското правителство. Ние няма как да разчитаме на „Газпром“, който два пъти вече спира газа, и да продължаваме да преговаряме с ненадежден доставчик. Имаме алтернативи – доставки през Гърция, през Турция, доставки от Азербайджан“, допълни още той.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1769 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2023.11.08 | 18:11

32
Денков, нямаш право на този език към Президента /и той не ми е много симпатичен/, но институцията трябва да се УВАЖАВА. Денков, ти си Премиер Министър, без да си победил на избори.Там си с изнудване.Престани да се държиш като самодържец, който раздава правила, които сам никога не се кани да спазва.
Няма право,

2023.11.08 | 15:53

31
ама те върти както си иска на синджирчето си, защото ДАНС, ЦИК и още стотина служби са напълно оеладяни от него.

2023.11.08 | 13:11

30
Гади ми се.
Киролацията на К.у.р.о

2023.11.08 | 10:25

28
Киро Тъпото да подготви вазелина защото Боко така ще му го нафърфори на него и на Асен Швестера, че свят ще им се завие. Оная очилата шушумига Денков даже не влиза в сметките.
Дура

2023.11.08 | 10:45

29
КОГАТО ЕДИН ПРЕМИЕР ЗАГУБИ МЯРАТА НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ ЗДРАВЕ...

2023.11.08 | 10:18

27
Правителството си отива! Спете спокойно деца :)
фигурантът радев

2023.11.08 | 09:30

5
трябва да бъде импичнат ден по-скоро. докато нямаше война, иди-доди, днес е напълно неприемливо тая зеленочорапна шаврантия на каишка на пасольството да е на власт.

2023.11.08 | 10:18

26
Какъв манасдат ще изкарва? Правителството пада утре и всичките в затвора. Прошляците, като теб, в лагери

2023.11.08 | 10:10

23
Не не трябва. Ще го изкарат само мъченик. Да си изкара мандата и после да го съдят.

2023.11.08 | 09:49

22
Само че е на американското на каишка. Просто сте супер тъпи и не миждате че е във вашия отбор

2023.11.08 | 09:35

17
факт, импичмент, съд и затвор за тая шушумига на каишка на пасольството.

2023.11.08 | 10:14

24
Хахахаха тва мрънкало кво само го пускат да плещи простотии.

2023.11.08 | 10:17

25
църка плъха
син седераст

2023.11.08 | 09:45

21
гнусно мекотело

2023.11.08 | 09:38

19
И не мисли за оставка, а трябва.

2023.11.08 | 09:40

20
Как само оставка? Цялото правителство са за стадиона!

2023.11.08 | 09:30

6
Не човек а мижитурка.

2023.11.08 | 09:38

18
Точно, академика в банята на ЦСЗ, с Кире и кокорчо, иди и ти с тях.
може,

2023.11.08 | 09:34

15
ама за сметка на това радев ще го гони по коридорите на ЦСЗ.

2023.11.08 | 09:34

12
Скоро академика ще гони сапуна из банята

2023.11.08 | 09:33

11
къде па е "професор" тъпия шапкар?

2023.11.08 | 09:32

9
Професор по сапуна, дре бен мазник
гумен гадев

2023.11.08 | 09:31

8
мдааа, такъв е той, нашият селски льотчик недоклатен.

Добави коментар

Водещи новини