Шефът на „Гранична полиция“: Искаме да получим „да“ за членството ни Шенген, защото не виждаме аргументи „против“

  • 07 ноември 2023 12:56

  • 1767
  • 4
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби на Европа и е напълно готова да работи за влизането ни в Шенген. Това мнение изрази главен комисар Антон Златанов, директор на „Гранична полиция“, по време на конференция на тема "Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност".

„Гранична полиция е най-голямата структура на МВР в България. Работи на принципа, че всяка гранична зона със съседна държава се управлява от отделна дирекция. Така имаме тясно сътрудничество с различните държави. В структурата на „Гранична полиция“ има отряд за въздушна наблюдение, който чрез хеликоптери осъществява наблюдението на държавната ни граница и подпомага дейността на противодействието на трафика и контрабандата. Имаме най-модерните и съвременни технически средства, използвани и от всички гранични служби в Европа. Имаме сключени спогодби със Сърбия, Северна Македония и Румъния. Имаме и съвместни патрули с Гърция, Сърбия и Румъния“, заяви той.

„Вътрешните ни граници – тези с Гърция и Румъния, са доста натоварени вътрешни граници за рамките на ЕС. По всички регламенти сме задължени да извършваме граничен контрол. Това затруднява редица български, румънски и гръцки семейства, особено в летните периоди, когато има засилен поток на туристи“, каза още Златанов.

По думите му, когато е приел да започне работа на тази позиция, се е уверил защо се чака с часове на граничните пунктове. „С колегите от Румъния работим на една линия, но все пак такива проверки съществуват. Според нас, като полицаи и гранични полицаи, а и от контактите ни с граничните служби на другите държави, в чисто професионален аспект недоумяваме защо продължава да се налага този двоен стандарт.“

„Ако ни приемат в Шенгенското пространство, огромен ресурс, който в момента осъществява граничен контрол на вътрешните граници, ще се пренасочи към външните граници, които са и външни граници на ЕС. Българо-турската граница е най-натоварената сухоземна граница на Европа. Целият поток на тежкотоварни автомобили след започване на войната в Украйна в момента преминава през нашите КПП“, категоричен бе той.

Българският евродепутат Емил Радев организира конференция в Брюксел за членството ни в Шенген

Той обясни, че на сухоземната ни граница тази година бе рекордна откъм мигрантски натиск. През последните 2 месеца той е бил с 50% по-голям от миналогодишния, а миналогодишният – по-високо от предходните години. В момента от двете страни на българо-турската граница се провежда аналогична операция на службите за сигурност, България и Турция са в ежедневен и еженощен контакт относно трафикантите и незаконните преминавания на границата.

„През лятото имаше много денонощия, в които граничните ни служби предотвратяваха по 1500 опита на денонощие. Ако те не бяха предотвратени, всички тези мигранти щяха да са достигнали сърцето на Европа. Това е свързано с изключително огромен ресурс. В помощ при нас са изпратени още много служители и и техника на МВР и на българската армия. Повишихме с около 30% присъствието на наши патрули по граничния път. Започнахме да задържаме много повече от тези мигранти, съответно в последната половин година до изхода на България с република Турция успяваха да достигат все по-малко мигранти, което автоматично говори за по-добрата ни работа на първа линия“, допълни още Златанов.

„От австрийските колеги видяхме, че тази година са намалели мигрантите в Австрия без никаква регистрация на половина, което е безспорен успех. Държа да подчертая, че с колегите ни от Австрия на професионално ниво имаме пълно разбирателство и признание, че работим изключително добре, адекватно, подобряваме дейността си и нямаме никакви претенции към нас. Това можем да го докажем, като постоянно каним партньорски проверки от която и да е европейска институция по всяко време и сме нетърпеливи да ги посрещнем, за да докажем нашата готовност“, похвали се още той.

„Искаме да получим „да“ от всички държави, които ни казват „не“, защото не виждаме аргументи да отказват нашето присъствие в Шенген. Стремим се да бъдем пълноправна част от европейското семейство. Когато няма аргументи за това „не“, започваме да се чудим какъв е смисълът от упражняването на двойни стандарти. Колкото по-бързо влезем в Шенген, толкова по-бързо можем да освободим ресурса, който в момента се губи на вътрешните граници. Можем да пренасочим достатъчно сили и средства, за да охраняваме външната граница на Европа и ЕС“, категоричен бе той.

Той подчерта, че точно преди година на днешния ден колегата му Петър Бъчваров загина на граничната линия от куршум, изстрелян от съседна държава. „Не всеки ден загива граничен полицай в Европа и Българи, но в такива условия работим, в такива условия чуваме от хубави кабинети, че се справяме отлично, но накрая чуваме нелогичен отговор към приемането. Аз не разбирам от политика, вероятно това е позволено в политиката, в моята работа обаче не е. Не го разбирам аз, не го разбират и моите колеги.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1767 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.07 | 14:21

4
glupav bokluk tvoeto mnenie niama absalutno nikakvo znacenie ti si posleden vav spisakat ot koito zavisi

2023.11.07 | 14:13

2
Аз ще ти дам някои: Пеевски, Борисов, Ковачки, Маджо, Портних, ТИМ, ВИС, СИК.

2023.11.07 | 14:15

3
Когато повечето от тези изпълнят 3атвоpuте, тогава
Хаха

2023.11.07 | 13:13

1
Надявайсе на бесилото долен кекемян оставка

Добави коментар

Водещи новини