Промениха закона, край на дипломатите - ченгета

  • 23 юни 2011 11:25

  • 1397
  • 2
Промениха закона, край на дипломатите - ченгета
© Булфото

С тези промени се създават предпоставки за репартизирането на дипломатическата служба, заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен.

Той посочи, че намира много силна аналогия между днешните предложения за промени в закона и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. „Тенденцията на репартизиране е една от характеристиките на сегашното управление на ГЕРБ. С предложените промени, де факто се засилва едноличната власт”, каза депутатът.

Той се обърна към външния министър с думите, че неговите колеги – министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната - могат само да завиждат на Младенов за правомощията, които той получава чрез Закона за дипломатическата служба. „Дори началникът на отбраната остава далеч, далеч зад вас. Въпросът не само дали вие получавате повече власт, а как се намира балансът между нея и контрола на властта, която имате”, добави Найденов.

Външният министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 посочи, че ясното регламентиране на правомощията на министъра цели ясното определяне на системата. „Отговорността на постоянния секретар не се намалява, а се увеличава. Той може да бъде и всичко, и нищо. Законопроектът урежда ясно правомощията му”, отбеляза министърът.

Според него, дипломатическата служба е специална и изисква специални качества и по-различни професионални изисквания на служителите в нея, в сравнение с останалите служители на държавната администрация.

Министър Младенов посочи, че законопроектът променя изискванията за заемане на определени длъжности в министерството, като рангът се сваля с едно ниво, а това отваря възможности за повече хора.

„България е уникална държава и ние имаме огромно количество хора с ранг „посланик” и много малко със средни рангове. Понякога даването на ранг „посланик” се явява като награда, а това не е правилно, особено когато се прави преди пенсиониране”, добави министърът.

По думите му, има голяма разлика между управляващите от ГЕРБ и бившата Тройна коалиция, защото, когато БСП е на власт, държавата е едно, а когато е в опозиция и се прави опит нещо да се промени, всичко се разглежда като репартизация.

„С това гласуване избирате да застанете от правилната или грешната страна на историята”, каза министърът, с което предизвика бурна реакция в пленарната зала. Той се обърна към депутата от левицата проф. Корнезов, призовавайки го да прави разлика между функциите на парламента и на Конституционния съд, защото обратното може да се тълкува като независимост на съда.

„Волята на правителството е България да модернизира дипломатическата си служба”, каза още Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Последвайте канала на

1397 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2011.07.04 | 16:25

2
Не съм доволен. Трябва да се забрани достъпът до служба в МвнР и на децата на шифровчиците от ДС, работили в посолствата.Младенов, чупката.
ддд

2011.07.04 | 16:25

1
Да , замениха ги с малоумни гербери !!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини