Какви са мненията на водещи експерти за отпадането на дерогацията на "Лукойл"

  • 23 октомври 2023 08:52

  • 1594
  • 2
Какви са мненията на водещи експерти за отпадането на дерогацията на "Лукойл"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

"За мен проблемът още от юли 2022 година си остава, че идеята на тази дерогация беше да спечелят потребителите. Тоест да внасяме евтин петрол, за да имаме евтини горива. И разбира се, да спечели бюджета, за да може да я обложи тази разлика. За момента не се случва нито едно от двете. Знаете, бяха обещани едни 700 млн. като приход, но нищо не е влязло. Едни 80 млн. от тях са влязли".

Това  каза Георги Ангелов - старши икономист в Института "Отворено общество" в ефира на "Денят започва" по БНТ.

Спешна среща на управляващите заради дерогацията на руски петрол за "Лукойл"

На същото мнение е и Мартин Владимиров, енергиен експерт от Център за изследване на демокрацията. Според него нито държавата, нито потребителите печелят от дерогацията.

"В края на август подготвихме един технико-икономически анализ на последствията от премахването на дерогацията и въздействието на дерогацията върху пазара на горива в България.

Според този анализ Лукойл е генерирал свръхпечалба от порядъка на 3 млрд. долара през последните 18 месеца. Не са обаче събрани допълнителни приходи в бюджета.

Цената на горивата остава трайно по-висока, близка до средните цени на европейските пазари преди данъци. Още едно заключение - възможно е рафинерията да работи с неруски петрол и преминаването към използването на неруски петрол може да се случи в рамките на до три месеца.

Очакванията ни са, че при смяна на суровината, която използва рафинерията в момента, цената би се повишила до 10%. Тъй като в момента "Лукойл" поддържа едно намаление на цената, с което подбива конкуренцията на практика не допуска други компании да влязат на пазара. 10%-ното увеличение е преди данъци, което за крайните потребители означава не повече от 10 ст. на литър. През последните 18 месеца държавата по никакъв начин не е изисквала от "Лукойл" да представи или да започне да изпълнява специален график за диверсифициране на доставките на суров петрол", обясни Мартин Владимиров.

На различна позиция е Явор Куюмжиев – енергиен експерт, бивш зам.-министър на енергетиката. Той показа графика на цените на горивата в ЕС. В нея се вижда, че в България към вчерашна дата дизелът се е продавал на една от най-ниските цени в общността.

Според него това е вследствие на дерогацията. "Дерогацията си върши работата в този смисъл, че има ефект за крайните клиенти", каза Куюмджиев. Според него премахването на дерогацията автоматично ще доведе до скок в цените. "И то не с 10%, а с 20-30-40% , ако съдим по тези данни. Защото в момента цената на торивата и на едро, и на дребно е с 20-30% по-евтина от средните стойности за ЕС".

Цената на петрола, който се ползва в рафинерията е значително по-ниска. Не отричам, че може цената да е още по-ниска, че вероятно собственика печели повече отколкото би трябвало да печели в една друга нормална ситуация, но фактите са факти".

"Трябва да се седне на масата и да се каже или се плащат данъците и таксите или се маха дерогацията. Просто очевидно по друг начин няма как да стане. Трябва да е ясно - или ще се платят тези пари, знаете, такса върху петрола също въведохме. От нея има 0 приходи вече 10 месеца. Или трябва да има нещо за крайния клиент и нещо да влезе в бюджета, или да се махне дерогацията", посочи Георги Ангелов.

Парламентарните групи ще проведат днес среща по повод предложението на партия ГЕРБ за отпадане на дерогацията на "Лукойл".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1594 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Путинолизци гадни

2023.10.23 | 09:47

1
Чехите и поляците още преди доста години наритаха рашките и казаха - по добре по високи цени но да се отървем от руските фашисти и за това сега живеят по добре и по богато от нас.
неграмотен по.мияр

2023.10.23 | 11:58

2
ако те пипна ще ти счупя ръчичките до лактите да не можеш да тро.лиш

Добави коментар

Водещи новини