Ива Митева: Уволниха ме, защото съм непокорна, почти всеки закон е противоконституционен

  • 12 октомври 2023 21:13

  • 3964
  • 12
Ива Митева: Уволниха ме, защото съм непокорна, почти всеки закон е противоконституционен
©
Слушай новината Слушай новината

"Днес в една интернет медия председателят на парламента си призна, че съм прекрасен професионалист, че ме е освободил заради моя професионализъм. Твърди, че е заради оптимизиране на администрацията. Интересно е как може да оптимизираш администрация с основната дейност на органа, която той извършва. Много е тъжно", каза бившият председател на Народното събрание Ива Митева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя бе уволнена от председателя на парламента Росен Желязков, който закрива и цялата дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" към парламента.

Митева уточни, че не е водила разговор с Росен Желязков, като нито една от двете страни не е пожелала такъв.

Росен Желязков уволни Ива Митева

"Не желая да се унижавам. След като той е преценил да съкращава длъжността и да прави структурни промени, трябваше да ме попита. Дирекцията е създадена през 2015 г. в този ѝ вид. Тя беше обща дирекция. Предполагам, че ме уволниха, защото бях в политиката. Това, което чух, когато се върнах, след като ИТН не влезе в парламента, е, че едните са искали моето освобождаване заради това, че съм подкрепила вота на недоверие, че ИТН не е в парламента, а Слави е дръпнал кабинета. Други пък са го искали заради това, че съм отказала да стана председател на 47-ия парламент. Т.е. да ми се даде урок, че не мога да бъде непокорна, както и самият Вежди Рашидов е казал: "Тя е твърде независима", коментира бившият председател на НС.

Пред Bulgaria ON AIR Митева обясни, че по време на 48-ия парламент Вежди Рашидов е възложил одит на дейността ѝ като председател на парламента.

"Там се смесва дейността ми като държавен служител. Той ме оценява като държавен служител и същевременно прави паралел като председател на парламента. Пълен абсурд. Одитът е позорен. Днес в едно интервю каза, че е защото това е практика. Заявих, че ще предоставя на медиите доклада от този одит", обяви тя.

Митева добави, че одитният доклад показва пълно правно невежество на тези, които са го правили.

"Имаше, че съм назначавала като председател на парламента в нарушение на решението за мораториума, който беше обявен за противоконституционен. Само че одитният екип не знае как влизат в сила актовете на парламента. Въз основа на този одитен доклад Вежди Рашидов образува на 20 януари дисциплинарка срещу мен, смени целия дисциплинарен съвет, който съществува тогава, с негови хора, подменя състава. Аз не знам за това. Май месец ми връчват решението на дисциплинарния съвет. Бях изумена", разказа гостът.

Бившият председател на НС заяви, че е дала 13 страници с обяснения, а след това е насрочен и втори одит.

"Все още тече, въпреки че срокът му изтече. Поискаха да получа достъп до класифицирана информация. И такъв достъп имам от десетина дни. Решиха да действат Агресивно. Аз никога няма да се върна повече в парламента. Те си разчистиха сметките с мен. Така ми дадоха урок", категорична е Митева.

Закриването на Дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" е фиктивно, а целта е да направят друга, смята Митева. 

"Смешно е. Същата дирекция, която аз оглавявам, но с добавен "Парламентарен контрол". Хората в моята дирекция са повече, отколкото хора в другата дирекция. Явно са се притеснявали, че много знам, да не правя коментари. Почти всеки закон е противоконституционен. За първи път в този парламент се случи народни представители да си позволят да излязат и да заплашват експерти да не си превишават правата", подчерта тя.

Митева определи парламента като "театър със слаби актьори".

"Аз първо ще си почина. Днес ми предложиха да напиша законопроект, който още не съм приела. Предложенията започват да идват. Показа се, че явно не съм зависима от ГЕРБ и ДПС", добави тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3964 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ГНУСЕН Т РОЛ И ГНУСЕН САЙТ

2023.10.13 | 05:43

12
ТО СМЕШНО, ЕДНА ГОДИНА СРИЧА "ПРОФЕСИОНАЛИСКАТА" ОТ ТРИБУНАТА ГОРКАТА...

2023.10.12 | 23:34

11
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
Една българка

2023.10.12 | 21:44

4
Никога не съм я харесвала тази некадърника! Самият факт че стана член във Чалгарската Партия говори за интелектуалните й възможности!
Майтапчи Йово

2023.10.12 | 23:34

10
Тиквичке, харесвай си Тиквата, Простото, Свинята, Кокорчо, Ам Гъл и Лодкаря... те са друга бира:)))!
На какъв език

2023.10.12 | 22:40

6
е водено интервюто? Ако е било на български език и без преводач, то това би било невъзможно.
Майтапчи Йово

2023.10.12 | 23:33

9
На какъв ли... Тиквата и Свинята са превеждали специално за такива като теб... кухи, тикверастки ибрикчии:)))!
Анонимен

2023.10.12 | 22:41

7
Лелчето била голяма Конституция брей.

2023.10.12 | 21:56

5
takia e miteva no ne te razbiram ti zashto rabotish sas nai korumpiranite prestapnici vav tazi darjava mahni se

2023.10.12 | 21:34

3
Ти не беше ли Булонката?

2023.10.12 | 21:21

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.12 | 21:18

1
Защото си продажна и взе копейките.

Добави коментар

Водещи новини