Депутатите обсъждат вота на недоверие. Петков към опозицията: Плашите избирателите си с лъжи за студ и мрак

  • 12 октомври 2023 13:00

  • 2242
  • 84
©
Слушай новината Слушай новината

На извънредно заседание на Народното събрание депутатите разискаха внесения вот на недоверие към правителството на Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С за сектор "Енергетика".

Разискванията се предават пряко по БНТ и БНР. 

Миналата седмица "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България", "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и нечленуващият в парламентарна група Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент обявиха, че внасят 72 подписа за разглеждане на вот на недоверие към кабинета за сектор "Енергетика".

Първи вот на недоверие на кабинета

В мотивите към внесения проект на решение за гласуване на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа и се изтъква, че сега "България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител, с всички произтичащи от това рискове". 

Според правилника на Народното събрание гласуването на вота ще е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. 

„Борим се за бъдещето на нашата енергетика, която е бъдещето на нашата държава. България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички произтичащи от това рискове“, заяви в мотивите си депутатът от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председателИскра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност.

Съпредседателят на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически заяви от трибуната: „Днес имаме на вот на недоверие - само 128 дни след избирането на кабинета „Денков“ от това НС. Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате във вашите изказвания. Според вас акад. Денков явно носи отговорност за изминалите 30 години. И днес съм сигурен, че вие ще плашите точно вашите избиратели отново със студ, мрак, високи сметки на ток, точно както миналата година служебното правителство правеше.

Миналата седмица заедно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 г. Да, има опасност да се намалят възможностите за американските централи на база пазарните сили. Именно затова ни трябват парите от Европа, за да помогнем на работещите в сектора – 1,6 млрд. лв. Ако ги загубим, средствата няма да идат за социални мерки, енергиен преход, преквалификация или икономическо развитие. Ясно беше обяснено, че в следващите три месеца можем да работим заедно с профсъюзите и работещите в сектора, за да направим максимално най-доброто за хората. Затова и кабинетът подписа споразумението.

Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС. Други биха се радвали, ако бяхме част от евразийския съюз на Путин. Трети от вас биха говорили за Македония, без да има общо със сектор „Енергетика“.

Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания показва предизборна немощ. Имате само пропаганда, основана на страх. Този вот няма да мине, но нека ви е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за образовани деца, модерна България, по-високоплатени българи, за нашата родина“, категоричен бе Петков.

Депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност заяви, че Петков е объркал изказването си с министър-председателя Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С. „Тези ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, вашите опорки изтекоха в медиите. Следете си сценария, защото го сгрешихте още от първото излизане."  Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. видя некадърство в написаните „опорки“ на изказването на Петков. По думите му файлът се казвал „Разпределение на говоренето на министрите. Вот на недоверие. Опорка“ и коментира какво следва в дебата.

Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент попита: „Горд ли сте, господин Петков, че Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ви крепят?“ Петков му отговори: „Съжалявам, че единственото ,което успяхте да отговорите и да забележите в речта ми, са някакви комедийни изказвания на хората в ИТН. Тук става дума за българската енергетика, правителството и бъдещето на България. Ако нямате позитивни решения и политики, вие използвате страха на хората във вашия вот на недоверие, който няма да бъде успешен, с надеждата да направите малки предизборни лозунги за следващите две седмици.“

Министър Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на представи свършената работа в сектор „Енергетика“: „В министерството се водим само от интересите на гражданите. Действията ни до момента са свързани със запазването на дейността на въглищните централи в името на енергийната ни сигурност. Преговорите по ПВУ са започнали от първите дни на този кабинет и продължават. Не сме неглижирали решението на НС, гарантиращо запазването на терените на „Мини Марица Изток“.

Енергийният министър посочи, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична неутралност, за да отговаря на последното споразумение, подписано на 3 октомври т.г. "Тази пътна карта е прогнозна основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не предвижда ликвидиране на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, напротив - дава отправна точка и то с числа и модели, за да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност", заяви министър Радев. Въпросът за работните места е този, който сме взели присърце, затова и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме социалния проблем - този със създаването на смислени нови работни места, каза той.

По думите му че срокът за предоставяне на Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ към ЕК е бил 30 юни т.г. и са договорили неговото удължаване. "Ангажирахме се първите разчети и предложения за актуализацията да бъдат споделени с ЕК до края на ноември. До оформянето на пълната визия на актуализирания интегриран план съдържанието му ще бъде дискутирано с всички заинтересовани страни, включително със социалните партньори. Окончателното предложение за актуализирания план ще бъде представено през 2024 г. след постигане на публична подкрепа и обществено съгласие", заяви той. 

Той коментира още, че България ще мобилизира частен и държавен ресурс, но трябва да се използва и солидарният ресурс от Фонда за справедлив преход за инвестиции. "Регламентът за Фонда изисква при планиране участието на големи предприятие да се докаже необходимостта от това. Поради тази причина МЕ разработи и обяви прозрачна и отворена процедура към всички големи предприятия, които имат интерес от инвестиции в региона, за да може да представи индикативен списък. Заявяването на инвестиционни намерения продължава да 6 ноември т.г.", допълни той.

Министър Радев заяви, че за тези четири месеца са отбелязали напредък и благодари на екипа на Министерството на енергетиката, на дружествата от енергийния сектор, на МС, на депутатите от енергийната комисия, социалните партньори, неправителствените организации и на заетите в сектора, които, по думите му, с работата си гарантират, че "дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили работата на сектора и няма да имаме проблем с посрещането на нуждите на гражданите, бизнеса и институциите". 

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, лидер на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, заяви: "Днес обсъждаме вот на недоверие за един от най-важните сектори в държавата. От него зависи развитието на икономиката, земеделието, здравеопазването, засегнати са всички домакинства. Правителството на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ПП-.ДБ и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с убиват българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво. Това е риск за националната сигурност.

"Първи вот на недоверие": БСП, ИТН и "Възраждане" разкриха мотивите си

ПВУ, териториалните планове, протестите на хората са част от картината. Това правителство продължи политиката на Борисов, които обобщиха с едно изречение - „Белене“ е гьол. Европа смята, че ядрената енергия е зелена, а правителството ни смята, че трябва да я зачеркне. На фона на това, че Франция планира разкриването на 14 нови АЕЦ. Господин Радев, по каква процедура определихте фирмата, която да оцени двата реактора, които „подарявате“ на Украйна, без обществена поръчка. Защо докладът по въпроса е засекретен? Прави ли ви впечатление, че корупцията е секретна?

Дерогацията за руския петрол – дори Европа разбра, че няма да се справим и ни даде отсрочка до 2024 г. за ползване на руски петрол. Въпреки това вие тръгнахте към отмяна на тази дерогация. Рафинерията трябва да намалява руския петрол. Някой изчислява ли в последните дни как ще се отрази това на българската енергийна система, господин Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на? Колко ще струва пренасянето на енергията до масата на хората?

Въглищните централи – вървите към закриването им, а Германия размрази своите. Казвате, че сте провели срещи с експерти – и ние провеждаме такива, и те казват, че няма да се справим, ако спрем централите. Някой изчислява ли ги тези неща, залага ли ги в бюджета? Вие сте риск за националната сигурност. Факт е, че хиляди работни места ще се закрият. Факт е, че не знаете какво правите.

Прави ли ви впечатление, че партньорите на правителството ги няма в залата – ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с са оставили ПП-ДБ да се пържат в собствен сос. Това говори отново за манипулациите на главния виновник за състоянието на енергетиката. Той се казва Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Днес няма да дойде и да се изкаже, но утре ще натисне копчето и ще спаси правителството", коментира тя.

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по отговори на Нинова: „Решението за намаление на емисиите с 40% го взе вашето правителство, когато вие бяхме вицепремиер. По времето на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в централите работеха без проблем. Винаги сме се водили от националния интерес на страната, за разлика от други правителства.“

"Изненадах се, че ИТН и „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ успяха да подхлъзнат БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е да поискат вот на недоверие. На всички им е ясно, че в момента се намираме в един предизборен дебат. Няма вот на недоверие, има една предизборна димка. Има ли кандидати на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за общински съветници сред протестиращите енергетици?“, попита Настимир Ананиев.

Нинова отвърна, че години наред БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са се борили за „Белене“ и уточни, че няма хора от партията на протеста. „Иди при хората на протеста, нали си смел. Далеч по-отговорни са от вас, мислят за енергийната сигурност на страната, за разлика от вас“, обърна се тя към Ананиев.

Депутатът от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ Йордан Тодоров заяви: „АЕЦ „Белене“ вече не е обект от национално и стратегическо значение. Ядрените реактори ще бъдат „подарени“ на Украйна. С това за четири месеца кабинетът показа, че могат да унищожи българската държава. Благодарение на политическата им зависимост към посолствата и липсата на политическа мисъл унищожиха АЕЦ „Белене“. Нормално е да считаме, че в един бъдещ момент войната в Украйна ще приключи, а с това да се успокои и геополитическата обстановка. Вместо да изчакате конфликтът да приключи, решихте да продадете реакторите на Украйна на смешна цена. В закона за енергетиката приехте тежки проекти, без анализ как те ще се отразят на енергийния пазар. Извършихте най-голямото предателство към домакинствата, като ги изведохте на свободен пазар, обричайки ги да плащат в пъти по-високи сметки."

Съпартиецът му Деян Николов коментира: „Това, което имаме в последните няколко месеца, а и предходното правителство на Петков, е отчаян опит на американците да унищожат всичко в България, преди ние да си я вземем обратно и да я градим. И днес Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически каза, че опозицията нямала решения. Напротив, имаме – нашето решение е да оттеглим България от зелената сделка, да спрем да плащаме такси за въглеродни емисии, да махнем санкциите към Русия. Вие нямате гръбнак, не можете да взимате такива решения, но ние имаме. Ще дойде момент, когато ние ще сме на власт и ще премахнем всички ваши вредни закони. Много добре знаете, че сте подставени пионки, хора без души, съвет, чест и морал. Много скоро вашият край ще дойде.“

„Господин Николов, годината, в която вие ставате част от редиците на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, майка ви е в редиците на партия „ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на“ в Пловдив. Обяснете това. Обяснете, като сте такъв голям икономист, не са ли ТЕЦ-овете на загуба в последните десет години? Кой ще плаща заплатите на хората, които вие в момента лъжете?“, отговори му Искрен Митев от ПП.

Николов отвърна: „Да сте жив и здрав, господин Митев. Това ще ви бъде последното Народно събрание и вие сам го знаете. България е колония, в която всеки опит да изградим някой енергиен проект бива спиран, защото нашите т.нар. евроатлантически партньори нямат интерес да сме лидер в региона. Защо не развиваме атомни електроцентрали. Нали е чиста енергия? Защо се отказваме от всякакъв прагматизъм на тема „Енергетика“? Отговорът е прост – тук има пионки, които нито се чувстват българи, нито имат морал, и всички ваши имена трябва да бъдат забравени от историята.“

Искрен Митев обвини Николов, че фирмата му е финансирана с пари от ЕС, от който сега "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" иска страната ни да излезе. "Вие сте патерици на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в", заяви още той.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е пък обяви, че представител, съосновател на инвестиционен фонд, е участвал в тържните процедури за батериите и заяви: „Ако ви стиска, кажете от кой фонд е. Тази ваша политика за грабеж на пари е ясна. Вас не ви интересува случващото се в държавата или бъдещето, а да се доберете до един огромен финансов ресурс.“

Явор Божанков заяви: "ИТН получиха няколко пъти възможност да управляват, няколко пъти се провалиха. Те казаха „избори до дупка“, изкопаха я и сега се намират в нея. „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ пък имат проучване, но го крият на всички избори, което казва, че ще са първа политическа сила. То все не става, но те пак вадят такова проучване. Всички в залата сме наясно, че нямат мнозинство, те също го знаят. Те първо мислят за Русия, ако остане време – мислят за Русия, а ако остане време за друго – пак мислят за Русия."

"Те казват, че енергетиката ще умре. Не, ще умре единствено руското влияние в енергетиката ни. Единственото поставено под риск е руският монопол над доставките на гориво", допълни още той.

Председателят на НС Росен Желязков закри заседанието, като обяви, че утре от 15:00 ч. депутатите ще гласуват вота на недоверие срещу кабинета.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2242 84

Свързани новини

Коментари 84

Добави коментар

2023.10.12 | 18:01

84
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.12 | 11:29

48
Шефът на австрийския парламент уличи Кирил Петков в лъжа

2023.10.12 | 13:01

83
Борисов,ако изнудваш депутатите си да подкрепят унищожаването на България да не осъмнеш простак.

2023.10.12 | 12:41

82
хахахаха, ами той е документи подписва с лъжливо съдържание, ама нали прок уратурата не знае да чете
Тенев

2023.10.12 | 12:18

73
У нас такова животно нема!Не само той, ма никой не го е@е!

2023.10.12 | 12:04

64
Кири лъжеца и крадеца.

2023.10.12 | 12:30

78
Все повече Българи искат оставка на правителството и нови избори!

2023.10.12 | 12:39

81
И какво като ги има в листите за общински съветници? От ПП, ГЕРБ и ДПС нямат ли общински съветници?
КОЙ

2023.10.12 | 12:35

79
ТИЯ Д ШУБИТЕ НА МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ ЛИ ...,ЧЕ ТЕ СА ОТ БСП,ИМА ДОРИ В ЛИСТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ...., АААААХХХХААААЙ ...

2023.10.12 | 12:21

76
¡Deja de borrar comentarios que no te gustan! Si dicen ser demócratas, ¿dónde tenemos derecho a responder? ¿Dónde está la libertad de expresión?

2023.10.12 | 12:18

75
Smetti di eliminare i commenti che non ti piacciono! Se vi dichiarate democratici, dove abbiamo il diritto di rispondere? Dov’è finita la libertà di espressione?

2023.10.12 | 12:18

74
Петков не е лошо дасе презимиш,или немислиш за друг мандат

2023.10.12 | 12:17

72
Arrêtez de supprimer les commentaires que vous n'aimez pas ! Si vous vous prétendez démocrates, où avons-nous le droit de répondre ? Où est la liberté d’expression ?

2023.10.12 | 12:15

69
Хватит удалять комментарии, которые вам не нравятся! Если вы утверждаете, что являетесь демократами, то где мы имеем право отвечать? Где свобода слова?
Тенев

2023.10.12 | 12:16

71
У нас такова животно нема!

2023.10.12 | 12:16

70
توقف عن حذف التعليقات التي لا تعجبك! إذا كنت تدعي أنك ديمقراطي، فأين لنا الحق في الرد؟ أين حرية التعبير؟

Добави коментар

Водещи новини