Йовчев: Трябва да бъдат свикани КСНС към МС и към президента заради Израел

  • 09 октомври 2023 10:38

  • 806
  • 4
Йовчев: Трябва да бъдат свикани КСНС към МС и към президента заради Израел
© Булфото (архив)

Свикването на Националния контратерористичен център бе малко нелепо. Това е постоянно действаща структура в рамките на ДАНС, която е създадена през 2015 г. Той си функционира и информира, ако има сериозни заплахи за националната ни сигурност. Затова няма защо да бъде свикван. Това е ситуационен център, който обработва сигнали за подготвяни терористични атаки на наша територия. Акад. Денков трябваше да свика КСНС към Министерски съвет. За пореден път трябва да призовем и президента да свика КСНС. Това заяви бившият вътрешен министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола за "Твоят ден".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1989

Според него Радев няма доверие в управляващите и затова не свиква Съвета по сигурността.

"Премиерът да изиска от Разузнаването ясна картина за случващото се в Израел и региона, за да могат да бъдат възложени конкретни задачи - какви процеси да следят за развитието на определени сценарии. От своя страна ДАНС трябва да постави под контрол всички структури, които имат връзки с "Хамас" или "Хизбула". МВР пък следва да засили охраната на обектите, свързани с Израел, у нас. КСНС няма правомощия да набелязва мерки, но може да предложи решения", заяви той.

По думите му развитието на ситуацията в Израел ще генерира терористични заплахи не само за България.

"Тази ситуация крие множество рискове, включително от разширяване на конфликта и всички последици от него. Можем да очакваме рискове за националната ни сигурност, които не са непременно свързани с извършване на терористични дейности у нас. Цените на петрола и енергийна криза са сред възможните ефекти. Така конфликтът може да стане глобален. Можем да очакваме отговор от Израел и така скорошно дипломатическо разрешаване на конфликта се превръща в химера", смята Йовчев. И допълни, че конкретни цели и измерими индикатори могат да помогнат за ефективността на Службите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
806 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ооооо,

2023.10.09 | 11:19

4
голям експерт е този, само дето си бърка по цял ден в носа и му е станал като камба
Няма основание за свикване му

2023.10.09 | 11:16

3
Никой не е заплашил и не заплашва националната ни сигурност от страна на арабският свят от съществуването на Българската държава. Но американските задни ци в българия правят постоянни провокации.
Няма основание за свикване

2023.10.09 | 11:15

2
Никой не е заплашил и не заплашва националната ни сигурност от страна на арабският свят от съществуването на българската държава. Но американските задни ци в българия правят постоянни провокации.

2023.10.09 | 10:48

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини