Президентът изрази тревога от разширяването на териториалния обхват на конфликта Русия-Украйна

  • 06 октомври 2023 18:56

  • 2883
  • 11
Президентът изрази тревога от разширяването на териториалния обхват на конфликта Русия-Украйна
© Прессекретариат на държавния глава
Слушай новината Слушай новината

Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите-членки и на европейските институции за изпълнението на своята основна цел да гарантира сигурността, стабилността и просперитета на европейските  граждани и на регионите в съседство. За това призова президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на срещата на върха на групата „Арайолуш“ в Порто, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Форматът за политически диалог носи името на португалския град, в който през 2003 г. провежда първото си заседание, и на срещата на върха в Порто участват президентите на 13 страни членки на ЕС – Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения.

В изказването си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че ЕС трябва да обърне сериозно внимание и реално да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани така, че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Държавният глава заяви, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи преди всичко от способността й да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз, който има позитивна роля в Европа и света. 

Румен Радев: Европейските институции и държавите членки на ЕС трябва да превърнат изградената на знание икономика в приоритет

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, която вече е причинила смъртта на стотици хиляди души и огромни разрушения, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че от първия ден на войната България е заклеймила агресията и погазването на международното право, а от ключово значение днес е стратегическото единство и солидарност в ЕС да бъдат съхранени, като бъде поставен приоритет върху възстановяването на мира в Европа и укрепване на архитектурата на сигурност.   

Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът изрази тревогата си от разширяването на териториалния обхват на конфликта, както и от нарастващия риск за държавите от Черноморския регион с бомбардировките на пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничаването на корабоплаването, което води до последваща ескалация на конфликта.

Затова, по думите на президента, е необходима всеобхватна стратегия от страна на международната общност както за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна, така и за спечелването на мира в дългосрочен план. Държавният глава отново подчерта, че изпращането на още и още оръжия не води до решение на конфликта и е необходим рационален баланс между военни, икономически и дипломатически мерки.

Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да бъдат търсени подходи, чиято основна задача е възстановяването на мира в Украйна. Затова са необходими силна политическа воля, дипломация и активни преговори за справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите принципи на ООН, призова още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът Радев заяви също така, че за да отговори ефективно на многобройните кризи, ЕС следва да укрепи солидарността и да постига резултати в интерес на общите цели. Държавният глава призова европейските страни да препотвърдят единството си на основата на общите принципи и поетите ангажименти в рамките на ЕС. Като пример в тази насока Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои присъединяването на България и Румъния към Шенген, за което и двете държави отдавна са покрили необходимите критерии, но членството им непрекъснато се отлага.

В изказването си президентът отбеляза и нарастващия миграционен натиск към ЕС, което изисква много по-висока степен на сътрудничество между държавите членки. Когато става дума за противодействие на нелегалния трафик, това е обща задача на всички страни от Обединена Европа, а не само на страните по външните европейски граници, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава напомни, че заловените в страната ни трафиканти са граждани на почти всички страни членки на ЕС и това изисква обединяване на усилията за унищожаване на финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик на хора в Европа.

Изграждането на зелена икономика в Европа е обща цел, но трябва да се постигне в синхрон, а не в противоречие с други важни цели на Обединена Европа – развитието на конкурентоспособна икономика, високо качество и стандарти на живот за гражданите, посочи президентът. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на напомни, че затварянето на базови мощност в Европа, при много по-ниските цени на електроенергията в редица региони на света, прави това много трудно постижимо и изисква реална оценка на възможностите на отделните държави.

В изказването си на форума Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта също така, че дебатът за бъдещето на Европа е немислим без поставянето на фокус върху демографската криза на Стария континент. Президентът открои необходимостта от извеждането на демографските политики в приоритет, за да имат успех и целите на ЕС за технологично лидерство, устойчиво развитие и стратегическа роля в глобалния свят.  

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2883 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.10.07 | 19:04

11
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД!!!СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ! ДА СИ ВЗИМАТ ВОЕННИТЕ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ И ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ РОДИНАТА НИ!!!

2023.10.07 | 19:04

10
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД!!!СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ! ДА СИ ВЗИМАТ ВОЕННИТЕ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ И ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ РОДИНАТА НИ!!!

2023.10.06 | 23:54

9
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами -------->> mub.me/xalfa

2023.10.06 | 22:11

8
Ушатия ДаГоДуха
!!!

2023.10.06 | 20:49

7
Зеленият чорап, еврният лакей на кремълското чудовище Путин отново издекламирал стихотворението, което декламира вече 6 години! Путинов лакей и национален предател, този фатмак е срам за Бългаиря!

2023.10.06 | 20:41

6
Румен байрактара пак се е поосрал.

2023.10.06 | 20:13

5
Президентът изрази тревога от разширяването на териториалния обхват на конфликта Русия-Украйна ТРОЯНСКИЯТ КОН НА русия се разтревожил. той имал чувство на тревога. з доказа ни че си опериран от всякакви чувства. добре че Илияна е зад гърба ти. ГОЛА ВОДА СИ!
БРАВО

2023.10.06 | 19:27

1
Кажи на Решетков и Путин да спрат войната какво си се разревал в Европа.
Емѝ...

2023.10.06 | 20:03

4
Анала ми е подут и зачервен от новия ми вибратор:) Искаш ли да си поиграем с него:)

2023.10.06 | 20:02

3
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД!!!СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ! ДА СИ ВЗИМАТ ВОЕННИТЕ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ И ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ РОДИНАТА НИ!!!

2023.10.06 | 19:44

2
Вятър го вее

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини