Председателят на НС получи почетен медал, посветен на годишнината от основаването на ПАЧИС

  • 02 октомври 2023 13:58

  • 708
  • 0
Председателят на НС получи почетен медал, посветен на годишнината от основаването на ПАЧИС
© Пресцентър Народно събрание
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети получи почетен медал, посветен на 30-ата годишнина от основаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Отличието му връчи генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев като признание за приноса на България и на делегацията на Народното събрание към работата на организацията.

Председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети откри 61-ото заседание на Комитета по културни, образователни и социални въпроси на ПАЧИС в Бургас. Основната тема за дискусия беше „Ролята на парламентите за укрепване на политиките в областта на закрилата на детето в държавите - членки на Черноморското икономическо сътрудничество”.

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Асамблеята Петър Кънев подчерта, че многобройните предизвикателства на днешния динамичен свят, които рефлектират върху живота на децата, поставят пред парламентите важната задача да приемат и актуализират законодателството в тази сфера.

Правителствата и гражданските общества от Черноморския регион работят за изграждане на системи за грижа за най-уязвимите деца, но трябва да се направи повече, за да се гарантира закрилата на следващото поколение, отбеляза Петър Кънев. По думите му е постигнат значителен напредък в изграждането на правни рамки и политики, които защитават правата на децата.

Росен Желязков ще открие заседание на Комитета по културни, образователни и социални въпроси на ПАЧИС

Председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова отбеляза, че основната роля на институцията е да провежда адекватни политики за децата – за децата бежанци, за децата с увреждания, за децата, преживели насилие, за децата с родители в чужбина и за децата в дигиталния свят.

Тя подчерта, че институцията подготвя и предлага на Народното събрание законодателни промени по наболели теми и уточни, че последното изменение, прието по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето, е забраната за употреба на т.нар. райски газ. В момента работим по проект за промени в Семейния кодекс, свързани с настойничество и попечителство, допълни Теодора Иванова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини