Делян Пеевски призова: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента

  • 02 октомври 2023 09:10

  • 4087
  • 24
Делян Пеевски призова: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента
© Булфото (архив)

"Дълбоко вярвам, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация. Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат".  

Това пише в своя позиция депутатът от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, съобщават от пресцентъра на партията. 

Ето и цялата позиция на партията:

В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите. Конкретният повод е договореното в наша среща запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от него мярка, известна като “донос-бонус”. 

В проведения разговор в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър. 

За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на БТВ в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша.

Както вече заявихме, парламентарната група на ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му. 

Асен Василев: Данъчните закони няма да бъдат изтеглени

А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива. 

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството е длъжен да пази  интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – премиер и министри е да изпълняват тези политики. 

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация. Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4087 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2023.10.02 | 13:47

24
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy

2023.10.02 | 12:51

23
Да ъе слуша теб лично или да следва линията на партията на рязаните? Кое точно.

2023.10.02 | 11:43

22
ПЕЕВСКИ ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА?

2023.10.02 | 11:43

21
УМРИ БЕ БОКЛУК СВИНСКИ
свинята пеевски

2023.10.02 | 11:36

20
г рух грух лайновоз
КОЙ?

2023.10.02 | 11:19

18
КОЙ си ти бе, уродливо туловище, че да искаш сметка на финансовия министър?! КОЙ си ти бе, престъпник, дето заради теб беше съборена КТБ и ти ограби активите на банката?!

2023.10.02 | 10:24

5
Хахахаха, България има най добрата политическа система, за когото и да гласуваш, получаваш пеевски, хахахахаха.

2023.10.02 | 11:19

17
И тиквуня, дето му лиже кратунките.

2023.10.02 | 10:47

16
иван 2023.10.02 | 10:27 7 ПРОДАЖНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЕНИЧЕРИ ВЪВ ЛИЦЕТО НА ПЕЕВСКИ И ЦЯЛАТА КЛИКА ,ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ЗА НАРОДНА ИЗМЯНА, ЧРЕЗ РАЗТРЕЛ БЕЗ ПОМИЛВАНЕ....
доган мангала

2023.10.02 | 10:46

15
свинята шиши хапва с перма на доган

Добави коментар

Водещи новини