Петър Витанов: Сглобката всяка седмица променя позицията си за смяна за националния празник

  • 27 септември 2023 11:04

  • 768
  • 0
Петър Витанов: Сглобката всяка седмица променя позицията си за смяна за националния празник
© ИК 3 март

Управляващото мнозинство, което само нарече себе си „сглобка“ променя всяка седмица своята позиция за националния празник. Искаме да видим конкретните текстове за промяна в Конституцията, както и гласуванията. Това коментира Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, председател на Инициативния комитет за референдум за Трети март – националният празник на Република България във връзка с медийни запитвания.

Повод за тях е днешното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание, който съобщи, че неговата партия няма да подкрепи промяна на националния празник. 

„Още когато се събираше Инициативният комитет предупредихме управляващите, че обществените нагласи са силно негативни спрямо идеята за промяна на националния ни празник. В дискусията се включиха уважавани историци и общественици, които странят от политическото злободневие, но които бяха категорични, че Трети март е националният празник и противопоставянето на дати и исторически събития ще донесе още по-голямо разделение сред българските граждани, защото става въпрос за груба подмяна на националната памет. Политиците от управляващата коалиция не се вслушаха в тези гласове. Не се вслушаха и в гласа на народа, измерен от редица социологически проучвания и показващ, че над 70 процента от нашите сънародници искат националния празник да остане Трети март“, коментира Витанов. 

Стъпка назад: ГЕРБ няма да подкрепи смяна на националния празник

Комитет от повече от 70 политици, общественици, лекари, журналисти, студенти, спортисти  внесе миналия четвъртък заявление в Народното събрание за стартиране на подписка за референдум по темата. За една седмица има заявления от цялата страна от неправителствени организации и инициативни комитети, които искат да участват в събирането на подписи. 

„Интересът е огромен. Към инициативата всеки ден се присъединяват хора от целия политически спектър, с различни професии и интереси. Така че нашите действия ще бъдат съобразени с тяхното желание – да запазим Трети март“, добави евродепутатът. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини