Асен Василев: Пари има, въпросът е да се изхарчат правилно

  • 26 септември 2023 14:31

  • 2149
  • 3
Асен Василев: Пари има, въпросът е да се изхарчат правилно
© Булфото (архив)

През първата седмица на октомври България ще представи в Европейската комисия пакета с изпълнени реформи, необходим за получаване на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на на среща с бизнеса, организирана от Американската търговска камара в България.

„Целта на правителството е тази година да се изпълни бюджетът със заложения дефицит от 3%. Можем да се вместим в тази бариера без да е необходимо да правим някакви тежки избори, защото парите са тук и ги има. Въпросът е те да се похарчат по начин, който е най-добър за държавата и за развитието на икономиката“, допълни финансовият министър.

Очакванията са и през следващата година да се запази 3-процентовата бюджетна рамка на дефицита, като финансовото министерство планира ръст на приходите от изсветляване на икономиката, без да се променят данъчните ставки. В своето изказване пред представителите на американския бизнес Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на направи анализ на реформите и промените, които трябва да се реализират в бюджетните сектори. Според него е необходимо да се преразгледа цялата система за концесиите, начинът на разпределение на земеделските субсидии, разходването на средствата в здравеопазването, както и бюджетът на Здравната каса. Той уточни, че по отношение на социалните плащания с Министерството на труда и социалната политика се работи за нов подход за подпомагане на база данни за всички доходи, които дадено лице получава освен като помощи и като допълнителни средства от наеми, рента и др.

Предложение на МФ: Подаваш сигнал за укрити данъци, получаваш 10% от събраното

В бюджета за 2024 г. не предвиждаме драматични и революционни промени. По-скоро там, където има проблеми и изкривени отношения в икономическата среда, те да бъдат поизправени. Трябва да продължим посоката на изсветляване на приходната част и там предприемаме мерки. Част от тях са в промените на данъчните закони, които подготвихме, каза още министър Василев.

По въпроса къде вижда баланса между „зеления преход“ на Европа и икономическата цена от него, Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на посочи, че в момента в Европа има енергия, която е около два до три пъти по-скъпа от тази в САЩ и около два пъти по-скъпа от тази в Китай.

„Ако говорим за газа, нещата отиват от седем до десет пъти разлика. С такава цена на енергията европейската индустрия става неконкурентна. Това започва също да се осъзнава и все повече да се говори“, коментира той.

Според него ще има ребалансиране на европейската политика в тази посока, така че тази разлика в цените на енергията да бъде намалена, за да може европейската индустрия да остане конкурентоспособна.

„Зеленият преход“, който заложихме в Националния план за възстановяване и устойчивост, е направен по начин, който да не оскъпи драматично цената на енергията в страната. Ако направим най-зеления преход, но цената на енергията скочи два пъти, това е самоубийство и за икономиката, и за обществото ни като цяло, коментира министърът.

По думите му е много важно да се мисли как всички държави да предприемат действия в тази посока и Европа да намери варианти енергията да стане конкурентоспособна на останалата част на света.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2149 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Asen vasilev

2023.09.26 | 20:07

3
Dolen mrasen pedal

2023.09.26 | 18:40

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Коко

2023.09.26 | 17:16

1
Асене прав си, ама само да не ме забравиш

Добави коментар

Водещи новини