Велизар Шаламанов: Недопустимо е от ДАНС да се изказват политически, искането на оставка е основателно

  • 25 септември 2023 21:41

  • 1175
  • 10
Велизар Шаламанов: Недопустимо е от ДАНС да се изказват политически, искането на оставка е основателно
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

От каква реформа имат нужда службите и има ли основание за исканата оставка на председателя на ДАНС?

"Определено има основание за оставката му, защото когато оставката се иска от член на парламента, една от мерките за подобряване на ситуацията е наистина смяна на ръководството и ние да имаме служби, които не чакат да реагират на натиск от политиците поради нещо, което се е случило в съседна държава, а да действат изпреварващо. Основната роля на тези служби е да разполагат с такава информация и да предотвратяват и да намаляват рисковете", каза експертът по национална сигурност и бивш служебен министър на отбраната Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал в студиото на "Денят ON AIR".

На въпроса за нужните реформи в ДАНС, той отговори, че най-важната част е подобряването на информационната работа и координацията. Духовникът, който беше изгонен от руската църква, е там от 2018 г. и гостът акцентира точно на това. Той заяви, че никой не иска да се бърка в информационните работи на службите, но според него трябва да има ясни критерии за информационните задачи, които биват възлагани и какво е качеството на предоставената информация и как това влияе на взимането на ефективни решения. 

"Предимството, което има България, е, че е член на Северноатлантическия алианс и на ЕС. Ако ние направим реформа, която въвежда функция, позволяваща консолидиране на работа с открити източници, това ще постави нашите служби в ситуация да бъдат фокусирани само върху достигащата информация и в същото време ще се лишат от този монопол от информация. В същото време липсата на тази информация поставя в неудобно положени ръководството", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ген. Румен Миланов: Политическа измишльотина е, че руски шпиони са пробили службите

Причината за поисканата оставка е политическо изказване. Шаламанов се съгласи, че тази постъпка е била категорично недопустима и според него искането за оставка е основателно. Според него културната промяна в ДАНС явно не е на ниво и въвеждането на директора на националното разузнаване е една стъпка към засилване на гражданския контрол с специалните служби, което трябва да стане в полета на събиране на информация.

"Службите ни са политизирани, още когато са били създадени. Оттогава явно стъпките по тяхното реформиране не са били достатъчни, за да се постигне деполитизация. Деполитизацията в армиите беше по-лесен процес. Това е причина да не е добра идея прехвърлянето на военното разузнаване заедно с ДАР, защото ако една ефективна служба бъде прехвърлена с една нереформирана служба, има голям риск", категоричен е той.

Според него идеята на тази реформа е да се намали броя на службите, но коментира, че това не е начинът. 

"Начинът е с точно разпределение на задачите и отговорностите със засилен демократичен контрол", каза Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал в края на разговора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1175 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
службите,

2023.12.16 | 13:15

10
зловредни поръчкови семейни структури без ценности и в грубо нарушение на законите
7777

2023.09.26 | 06:50

9
Алооо гламавия
Наблюдател

2023.09.26 | 06:40

8
Глад го гони горкия, съвсем пощуря, ама министерството кресло е едно.
Цв

2023.09.26 | 05:17

6
Все велики евролайнари се навъдихте в тая държава. Разсипахте с опорките на Козяк.
Lissa

2023.09.26 | 01:48

5
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
цъклю

2023.09.25 | 21:51

1
рядко еврогейско говно, сигурно дирника му е с татуировки на нато, оня ден каракачанов го направи за смях....
Vse pak e neshto

2023.09.25 | 23:33

4
Karakocha s jeltat@ torbich bil@ li?

2023.09.25 | 23:02

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.25 | 21:59

2
Е как точно той и неговия бивш президент, бяха най големите гейове на дондуков 1

Добави коментар

Водещи новини