Премиерът: България може да бъде мост между ЕС и Виетнам

  • 25 септември 2023 16:26

  • 940
  • 4
Премиерът: България може да бъде мост между ЕС и Виетнам
© МС
Слушай новината Слушай новината

„Ролята на Виетнам в азиатския регион е ключова и е от стратегическо значение за развитието на икономиката, образованието и технологиите. България би могла да помогне за по-тясното сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам“.

Това заяви министър-председателят акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Динх Хуе, когото прие днес в Министерския съвет. В отговор гостът посочи, че неговата страна е готова да съдейства на България в усилията й към задълбочаване на партньорството с останалите държави в Азия, съобщиха от правителствената информационна служба. 

България и Виетнам подписаха Меморандум за разбирателство

Като пример за отличните двустранни политически и културни връзки председателят на Националното събрание на Виетнам посочи над 30-те хиляди студенти, които са получили обучение в български университети и сега заемат ръководни постове в родината си. „Те са мост между нашите народи“, допълни Въонг Динх Хуе.

Премиерът акад. Денков и председателят на Националното събрание на Виетнам бяха единодушни, че двете държави могат да си сътрудничат успешно и в областта на зеления преход и дигитализацията. Българският министър-председател покани виетнамски компании да инвестират в трите въглищни региона, които ще бъдат силно засегнати от енергийния преход. Акад. Денков подчерта, че целта на правителството е не само да бъдат запазени работните места в тези региони, но и те да се превърнат в центрове на най-съвременно технологично развитие.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
940 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.25 | 23:14

4
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.25 | 17:02

3
Както може да е мост така може да е и ке,не,ф.
Рангел

2023.09.25 | 16:43

2
Вашата задруга ли ще го прави? Че кой луд ще мине по негою/
didko

2023.09.25 | 16:41

1
vietkong forever.

Добави коментар

Водещи новини